7 Mart 2022 Pazartesi

7 Mart 2022 – week9 [28 Şubat - 6 Mart 2022]

Emtia fiyat artışları uçuşta…

Sene başında 78 usd olan brent petrolün varili, Amerika’nın Avrupa ile Rus petrolüne ambargo koyma görüşmeleri haberi ile 127 usd çıktı…


Ukrayna-Rusya

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ordusuna ülkenin nükleer caydırıcı güçlerini alarma geçirme talimatı verdi.

 

Rusya Ukrayna'da tüm istikametlerde ilerlemeye devam ederken binlerce Ukraynalı ülkeden daha güvenli bölgelere gitmeye çalışıyor. Bazıları ise pazar günü Rusya'ya karşı ülkelerini savunmak ya da ailelerinin yanında olmak için Ukrayna'ya geri dönmek üzere Polonya sınırındaydı.

 

Rusya ve Ukrayna'nın Belarus sınırında gerçekleştireceği görüşmenin 28 Şubat P.tesi yapılması bekleniyor.

 

Ukrayna’ya Almanya bin tanksavar füze ve 500 Stinger füzesi, Hollanda da 400 tanksavar füze ile 50 roketatar daha göndereceğini duyurdu. AB Ukrayna'ya silah gönderilmesinin planlandığını bildirdi.

 

Rusya Merkez Bankası politika faizini yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye çıkardı. Ülkenin SWIFT sisteminden çıkarılmasını takiben Rusya'nın resmî para birimi ruble offshore işlemlerde %29 oranında gerileme kaydetti. Ruble, dolar karşısında 117,81 seviyesini test etti.

 

İngiltere merkezli enerji şirketi BP, Rusya enerji şirketi Rosneft ile ortaklığı sonlandırma kararı aldı.

 

İngiliz BP'nin ardından Norveçli enerji şirketi Equinor da Rusya'daki ortak girişimlerinden çıkma kararı aldı.

 

Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği işgal harekatının 5.gününde Ukrayna tarafından yapılan açıklamada "14'ü çocuk 352 sivil hayatını kaybetti. Rusya'nın saldırılarında 1684 kişi yaralandı." denildi. Rusya, Ukrayna'nın Gomel bölgesinde görüşmeleri kabul ettiğini söylemişti. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamada, "Rusya ve Ukrayna müzakereleri Ukrayna-Belarus sınırında gerçekleşecek" ifadeleri kullanıldı.

 

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından savunma harcamaları için 100 milyar euroluk ek bir fon ayıracaklarını açıkladı.

 

Avrupa Birliği, Ukrayna'ya askerî desteğin artarak devam edeceğini açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ülkesinin Avrupa Birliği'ne acilen özel prosedürle üyeliği için resmî başvuruda bulundu.

 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in işgalin durdurulmasının ön koşulu olarak 2014'te ilhak edilen Kırım’ın Rusya toprağı olarak tanınmasını ön koşul olarak sunduğunu bildirdi.

 

Asya'nın ikinci en büyük deniz nakliye şirketi ONE iki ülke arasında yaşanan savaş nedeniyle Rusya'da Novorossiysk ve St. Petersburg Ukrayna'da ise Odessa limanlarından gelen ya da giden siparişleri askıya alma kararı aldı.

 

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle petroldeki sert yükseliş sonrası ABD’nin stratejik petrol rezervlerini kullanmayı değerlendirdiğine dair söylentiye rağmen petrol fiyatları yükselişini sürdürdü. ABD tipi ham petrolün varil fiyatı 101 doları aşarak 7 yılın zirvesine çıktı.

 

Ukrayna'yı işgali sonrası ağır yaptırımlara maruz kalan Rusya'nın, petrolünün yüzde 70'ine alıcı bulmakta zorlandığı iddia ediliyor. Uzmanlar şimdiye dek yaptırımlardan muaf tutulan Rus enerji sektörünün endişeler nedeniyle talep görmediğine dikkat çekiyor.

 

Japonya’da onlarca gönüllü Ukrayna’nın yanında savaşa katılmak için hazırlanırken Tokyo, Kiev’den vatandaşların yabancı savaşcı olarak bu ülkeye girmelerinin engellenmesini istedi.

 

Ukrayna Devlet Başkanı Viladimir Zelenskiy’nin Rus işgaline karşı yabancı savaşcılara kapılarını açacağını açıklamasına olumlu tepki verenler arasında Japon vatandaşları da bulunuyor.

 

Google, Russia Today başta olmak üzere Rusya hükümetine bağlı tüm medya kuruluşlarının, internet siteleri, uygulamalar ve YouTube videoları üzerinden para kazanmasına engel getirildiğini duyurdu. 

 

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya hükümetine ait Sputnik ve Russia Today ile bunlara bağlı medya kuruluşlarının yayınlarının AB ülkelerinde yasaklanacağını açıkladı.

 

FIFA, Rusya'da uluslararası futbol maçlarının oynanmayacağını, karşılaşmalarda Rusya bayrağı ve marşının kullanılmayacağını açıkladı.

 

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'ın bazı Avrupalı yan kuruluşlarının, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının itibar maliyeti nedeniyle batış noktasında veya batma olasılığının yüksek olduğunun değerlendirildiğini duyurdu.

 

İngiltere, vatandaşlarının Rusya Merkez Bankası ile işlem yapmasını yasaklayacak.

 

Birleşik Krallık gerçek ya da tüzel kişilerin Rusya Merkez Bankası, Rusya Ulusal Varlık Fonu ve Rusya Maliye Bakanlığını kapsayan finansal işlemlerde bulunmasına kısıtlama getirdiğini açıkladı. Birleşik Krallık'ın kararının ardından ABD de aynı yasağı getirdi.

 

Japonya Başbakanı Fumio Kishida ülkesinin Rusya'yı uluslararası ödemeler ağına erişimini engelleyeceklerini belirtti. Güney Kore de Rusya'ya yönelik bu yaptırıma dahil olacağını açıkladı.

 

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, AB hava sahasını Rus uçaklarına kapatacaklarını açıkladı. Leyen, Sputnik ve Russia Today ile bunlara bağlı medya kuruluşlarının AB’de yasaklanacağını ve Belarus’a yeni ekonomik yaptırımlar uygulayacaklarını duyurdu.

 

Avrupa Birliği’nin açıkladığı ekonomik yaptırımlara ek olarak Birleşik Krallık da tüm Rusya merkezli bankaların varlıklarının dondurdu ve Rusya bayraklı gemilerin ülkenin limanlarına yanaşmasını yasakladı. Avrupa Birliği, Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov dâhil 26 kişiye daha yaptırım uygulanacağını bildirdi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau petrol gelirlerinin Ukrayna'nın işgalini fonladığını bu nedenle Rusya'dan petrol ihracını yasakladıklarını açıkladı.

 

Rusya vatandaşlarının döviz cinsinden dış borç vermeleri ve ülke dışındaki banka hesaplarına döviz yatırmaları Putin'in kararnamesiyle yasaklandı. Uluslararası ticaret yapan şirketlere de döviz gelirlerinin %80'ini yetkili bankalara satma zorunluluğu getirildi.

 

FIFA ve UEFA, Rusya kulüplerinin ve millî takımının organizasyonlarına katılımını askıya aldığını duyurdu. FIFA ve UEFA'dan yapılan ortak açıklamada Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi sebebiyle ek tedbirler alınmasına karar veren FIFA Konseyi ve UEFA İcra Kurulu, kararın ikinci bir duyuruya kadar geçerli olacağını belirtti. Açıklamada, "Şampiyonlar Ligi ve EURO 2024 olmak üzere mevcut tüm anlaşmalar derhâl feshedilmiştir" denildi.

 

EuroLeague de Rusya takımlarının organizasyona katılımını askıya aldığını bildirdi. Açıklamada "Şartlar uygun hâle gelmezse, Rusya takımlarının maçlarının sonuçları geçersiz sayılacak." denildi.

 

Montrö devrede; boğazlar, Rusya ve Ukrayna’ya kapatılacak.

Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı saldırıyı “savaş” olarak tanımladı ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ndeki “savaş zamanı” hükümlerini işletme kararı aldı.

 

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Rusya ve Beyaz Rusya’nın finansman ve danışmanlık hizmetlerine erişimini süresiz olarak durdurmayı değerlendirdiğini duyurdu.

 

Warner Bros, Disney ve Sony Ukrayna-Rusya savaşı dolayısıyla Rusya'da film gösterimlerini durdurdu.

 

Nasdaq Inc. ve Intercontinental Exchange Inc. (ICE.N) NYSE, Rusya merkezli şirketlerin hisse senetlerinin alım satımını geçici olarak durdurdu.

 

Norveç varlık fonu Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası ülke varlıklarından çıkma kararı aldığını duyurdu. Fon çıkış stratejisini Norveç Maliye Bakanı ile koordineli bir şekilde gerçekleştirecek.

 

Mastercard ve Visa, Rusya merkezli finans kuruluşlarının ödeme ağlarını kullanmasını engellediğini duyurdu. Mastercard, insani yardım için Ukrayna'ya 2 milyon dolar katkıda bulunacağını da bildirdi.

 

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, Rusya güçleriyle Ukrayna'da savaşmayacaklarını ve uçuşa yasak bölgenin NATO üyelerinin gündeminde yer almadığını söyledi. Birleşik Krallık, Belarus'a yönelik yaptırımlar da açıkladı. Yaptırımlar kapsamında Belarus Genelkurmay Başkanı Viktor Guleviç, savunma bakan yardımcıları Andrei Burdyko, Sergei Simonenko ve Andrey Zhuk ile iki askerî işletmeye yaptırım uygulanacağı kaydedildi.

 

Rusya vatandaşlarının 10 bin dolardan fazla nakit dövizle ülkeden çıkması yasaklandı.

 

ABD, Rusya uçaklarına hava sahasını kapattı. ABD Başkanı Joe Biden, oligarkların yatları, jetleri ve diğer lüks ürünlerine el koyulacağını açıkladı. ABD hükümeti, Rusya'nın enerji sektörünü hedef alma seçeneğinin de değerlendirildiğini bildirdi.

 

Birleşmiş Milletler (BM) Ukrayna'dan kaçan 500 binden fazla kişinin Polonya, Romanya, Slovakya, Macaristan ve Moldova gibi komşu ülkelere geçiş yaptığını açıkladı. BM, yalnızca Polonya'ya 280 binden fazla kişinin giriş yaptığını bildirirken Polonya hükümeti her gün 50 bin kişinin ülkeye geldiğini belirtti. BM, 1 Mart 2022 itibarıyla diğer ülkelere giriş yapan kişiler için şu verileri paylaştı:

 

•     Macaristan'a en az 89 bin kişi

•     Romanya'ya en az 38 bin kişi

•     Moldova'ya en az 56 bin kişi

•     Slovakya'ya en az 46 bin kişi

 

Ukrayna'nın işgali, Baltık ülkelerine bir şok dalgası gönderirken Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nausėda'nın ülkede olağanüstü hâl ilan ettiği, Letonya'da da dezenformasyon ve propaganda yaymakla suçlanan Rusya merkezli bazı medya şirketlerinin yayın lisanslarının askıya alındığı aktarılıyor.

 

İngiltere limanlarından Rus bir kişiye ait, Rusya ile bağlantılı herhangi bir kişi tarafından kontrol edilen, Rus bayrağı taşıyan veya Rusya’da

kayıtlı herhangi bir gemiye izin vermemeleri istendi.

 

Nakliye şirketleri Danimarka merkezli Maersk ve İsviçre merkezli Mediterranean Shipping Company (MSC), Rusya’ya uygulanan yaptırımlara ilişkin belirsizlik nedeniyle ülkeye yapılan ve ülkeden gerçekleştirilen tüm sevkiyatları askıya alacaklarını açıkladı. Ayrıca Fransız konteyner taşımacılığı ve nakliye şirketi CMA Group, Rusya’ya yapılan ve ülkeden gerçekleştirilen tüm sevkiyatları askıya alma ve Ukrayna’nın Odessa limanına uğrayan gemileri durdurma kararı aldığını duyurdu.

 

Meta, Rusya merkezli medya organlarının platformlarında reklam satışı yapmasını yasakladı.

 

Google ve Microsoft, RT ve Sputnik uygulamalarını çevrim içi mağazalarından kaldırmaya yönelik adım attı. Google kullanıcıların Ukrayna, Rusya ve Belarus'ta haritalar özelliğini düzenlemesini engelledi.

 

Kripto para borsaları Binance ve Coinbase ise blok zinciri tabanlı finans sisteminin ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle Rusya vatandaşlarına ait fonları tek taraflı olarak dondurmayacaklarını açıkladı.

 

MSCI, Rusya'yı yatırımcıların yoğun bir şekilde izlediği gelişen piyasalar endeksinden çıkarma kararı aldı. Bloomberg'in verilerine göre Rusya'nın gelişen piyasa endeksindeki ağırlığı yüzde 1,5 seviyesinde.

 

Rusya ve Belarus'a yönelik ekonomik yaptırımlara Dünya Bankası da katıldı. Kuruluş iki ülkedeki programların durdurulduğunu açıkladı.

 

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal hareketi sonrası çıkan yaptırımların ekonomi üzerindeki etkilerini gerekçe gösteren kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moody's Rusya'nın notunu çöp seviyesine indirdi.

 

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi, halihazırda pandemi etkisiyle arz sıkıntılarının olduğu enerjiden metallere kadar kritik emtialarda arzı tehdit etmesiyle emtia fiyatları 13 yılın en büyük artışını kaydetti. New York'ta vadeli ham petrol kontratları bugün 2014 yılından beri ilk kez 105 doları aşarken buğday fiyatları bugün 14 yılın zirvesine çıktı. Benzer biçimde buğday fiyatları 9 yılın zirvesinde seyrediyor. Singapur'da demir cevheri fiyatları da 150 doları aştı.

 

Rublenin yuan karşısında yaşadığı rekor değer kaybı sonrası Rusya ile en büyük ticaret ortağı Çin arasındaki 110 milyar dolarlık ticaretin olumsuz etki görmesi öngörülüyor.

 

Rusya'nın en büyük bankası Sberbank, şirketin Avrupa şubelerindeki olağanüstü nakit akışı ve güvenlik endişelerini öne sürerek Avrupa pazarından çekildiğini duyurdu.

 

Rusya Merkez Bankası ruble cinsi tahvil sahiplerine geçici bir süre kupon ödemesi yapmayacağını açıkladı.

 

ABD'li otomobil üreticisi Ford, ortaklarına Rusya'daki operasyonların askıya alındığı konusunda bilgilendirme yapıldığını açıkladı. Şirket, Ukrayna'ya yönelik insani yardım fonuna da 100 bin dolar bağış yaptı.

 

ABD'li enerji devi ExxonMobil de Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrası bu ülkedeki operasyonlarını gözden geçiren şirketler arasına katıldı. Şirket, Rusya'daki Sakhalin-1 sahasındaki operasyonlarını durdurma kararı aldı.

 

Apple ve Nike şirketleri, Rusya'da internet üzerinden satışlarını durdurduğunu açıkladı.

 

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Uluslararası Enerji Ajansının (UEA) acil durum rezervi kapsamında 60 milyon varil petrolü kullanıma açma kararının bir parçası olarak ABD'nin stratejik petrol rezervinden 30 milyon varilin kullanıma sunulacağını bildirdi.

 

Bloomberg'in edindiği bilgiye göre, Avrupa Birliği (AB) yetkilileri 7 Rus bankasını SWIFT sisteminden çıkarma kararı aldı.

 

İsveç merkezli IKEA, Rusya ve Belarus'taki mağazalarını kapatacağını, iki ülkeden de ihracat ile ithalatı durdurduğunu ve üretimin askıya alındığını açıkladı.

 

Toyota'nın, Rusya'nın St. Petersburg şehrindeki fabrikasında üretimi geçici olarak durdurduğu bildirildi. Yıllık 100 bin araç üretme kapasitesi olan fabrikada üretimin durdurulmasının Avrupa bölgesinin satış faaliyetlerini etkilemeyeceği aktarıldı.

 

Honda, Rusya'ya otomobil ve motosiklet nakliyatı yapmayacağını duyurdu.

 

Volkswagen de Rusya'daki üretimi ve bu ülkeye yönelik ihracatı askıya aldı.

 

Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC), Rusya ve Belarus vatandaşı sporcuları 2022 Pekin Paralimpik Kış Oyunları'ndan men ettiğini açıkladı.

 

UEFA İcra Kurulu, Belarus Millî Takımı ve kulüplerinin gelecekteki iç saha maçlarını tarafsız bir statta ve seyircisiz gerçekleştireceğini duyurdu.

 

Formula 1, Rusya Grand Prix'iyle olan sözleşmesini feshetti. Rusya'nın Soçi ve St. Petersburg şehrinde gerçekleşmesi beklenen yarışlar da iptal edildi.

 

Rusya ordusu ile Ukrayna ordusu arasındaki çatışmalar sırasında Zaporoji nükleer santralinde yangın çıktı. Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporiji'nin güvenli şekilde kapatıldığı açıklandı.

 

Dünyanın çeşitli ülkelerinde, internet üzerinden rezervasyon ve konaklama imkanı sağlayan Airbnb, Rusya ve Belarus'taki tüm operasyonlarını askıya aldığını duyurdu.

 

Rusya Merkez Bankası, döviz piyasasındaki dalgalanmaları gerekçe göstererek mali istikrarı sağlamaya ilişkin ek karar duyurdu. Banka, "Gerçek kişilerin yurt dışına para transferine aylık 5 bin dolar sınır getirildi." açıklamasını yaptı.

 

ABD merkezli finansal hizmet şirketleri Visa ve Mastercard, Rusya'daki operasyonlarını askıya aldıklarını açıkladı.

 

Rusya merkezli bankaların, Visa ve Mastercard'ın ülkedeki faaliyetlerini sonlandırmasını takiben Çin merkezli UnionPay ödeme sistemini kullanmaya hazırlandığı kaydedildi.

 

Facebook, Rusya'daki reklamverenlerin kendi ülkeleri de dâhil olmak üzere dünyanın herhangi bir yerinde platformda reklam yayımlayamayacağını açıkladı.

 

Çevrim içi yemek siparişi alanında çalışan ABD merkezli Grubhub, Rusya merkezli teknoloji şirketi Yandex NV'yle ortaklığını sonlandırdı.

 

Rusya merkezli havayolu şirketi Aeroflot, 8 Mart itibarıyla Belarus dışındaki tüm uluslararası uçuşları durduracağını bildirdi.

 

İtalya, beş Rusya vatandaşı oligarkın 143 milyon dolar değerindeki varlığına el koydu. Avrupa Birliği, Rusya ve Belarus'un Baltık Denizi Devletleri Konseyi'ndeki faaliyetlerini askıya aldı.

 

Rusya İçişleri Bakanlığı dün ülkedeki yaklaşık 65 şehirde gerçekleştirilen protesto gösterilerinde en az 3 bin 500 kişi gözaltına alındığını açıkladı. Hak grupları bu sayıyı 4 bin 640 olarak bildirdi. Rusya'nın işgali başlatmasından bu yana ülkede düzenlenen protestolarda 13 binin üzerinde kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının geçtiğimiz ay tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseldiğini duyurdu. FAO Gıda Fiyat Endeksi, şubatta ocak ayına göre 5,3 puan artış gösterdi ve ortalama 140,7 puana ulaştı.

 

TikTok ve Netflix ülkedeki operasyonlarını askıya alma kararı aldı.

 

Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşın bir sonucu olarak enerji alanındaki dengelerin değişmesi bekleniyor. Almanya’nın Kuzey-Akım 2 projesinin ruhsatlandırılmasını iptal etmesi sonrası Rusya, doğalgaz ihracında yönünü Çin’e dönebilir. Avrupa Birliği’nin bu süreçte, Rusya’dan ithal edeceği doğalgazı kademeli olarak azaltması, LNG ithalat oranını artırması ve Türkiye’nin de dâhil olacağı yeni doğalgaz hatları ile enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi öngörülüyor.

 

Ateşkes görüşmeleri

 

Ukrayna ve Rusya arasındaki ateşkes görüşmelerinin ikinci turu dün gerçekleşti. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mykhaylo Podolyak, görüşmeye ilişkin "Ne yazık ki Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu sonuca henüz varamadık. Anlaşabildiğimiz tek konu vatandaşların çıkarılması için insani koridorların oluşturulması oldu." ifadelerini kullandı.

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Rusya'nın Ukrayna'yı silahsızlaştıracağını ve tarafsız hâle getireceğini" söyledi. Putin, Rusya karşıtlığını ortadan kaldıracağını belirtti.

 

Çelik

 

Metinvest force majeure ilan etti.

 

Zapo fabrikası mevcut sıvı metalini de tükettikten sonra tamamen kapandı.

 

Sevesrstal’in sahibi EU ambargo listesine girdi.

 

Ukrayna limanlarına ticari gemiler gitmiyor. Operasyonlar durdu.

 

Rusların önemli limanı Novorossiysk, ambargo listesine girdi.

 

ArcelorMittal Kryvyi, Ukrayna’daki tesisini tamamen durdurdu. Daha önce teknik minimum seviyesinde faaliyet devam ediyordu.

 

Severstal EU operasyonlarını ana hissedarı Alexey Mordaschov gelen ambargo nedeniyle durdur ve malları farklı pazarlara satmaya çalışıyor. Beklenti, bu malzemeleri Afrika, Türkiye ve OrtaDoğu’ya satmasıdır. Severstal 2021 yılında 5,3 mil-ton ihracat gerçekleştirdi. 2021 yılında EU’ya Rusya’dan 2 mil-ton HRC giderken tamamının Severstal olması olasıdır.

 

İki ülkenin dünyaya çelik sektöründe etkisi çok büyük.

 

2021 yılının ilk 11 ayında;

 

Mil-ton

Slab

Billet

HRC

Rusya

8,44

3,83

8,51

Ukrayna

2,77

2,13

1,64

 

Türkiye için çok kritik olan bu iki ülke yerine Çin ve Hindistan gelebilir.

 

Slabın major alıcıları, EU ve Türkiye olmuştu. Brezilya, Endonezya ve Hindistan burada yeni tedarikçiler olacaklardır.

 

Belarus çelik sektörü de EU ambargo listesine girdi. Ülkenin üreticisi Belarussian Steel Works (BMZ) uzun sektöründe faaliyet gösteriyor ve 2021 yılında 2,4 mil-ton üretim yaptı. Litvanya’da ticaret şirketi var; BMZ-Baltija

 

BMZ, 2021 yılında EU’ya 366 kton rebar, 217 kton filmaşin ihraç etmişti.

 

Eurostat'a göre Severstal’ın, 2021'de Avrupa'nın üçüncü ülkelerden yapılan yaklaşık 10 milyon HRC ithalatının 2 milyon tondan fazlasını tedarik ettiği ve AB pazarından ayda yaklaşık 170.000 ton HRC arzının çıkarılmasının kesinlikle arz sıkıntısına yol açacağı kaydediliyor. Bu kaybı telafi etmek için Avrupalı alıcıların, geleneksel Hint ve Türk tedarikçilerin yanı sıra, Çin'in geri dönüşünü de göz önünde bulundurarak, başka kaynaklar aradıkları ifade ediliyor. Savaşın neden olduğu belirsizliğin fiyat artışlarına yol açması nedeniyle, Çin menşeli HRC’nin etkin vergilere (%10.3-31.3 AD ve

%4.6-35.9 CVD) rağmen Avrupa pazarına dönmesi bekleniyor.

 

Haftalık fiyat/değişim

 

 

USD/ton

Haftalık Değişim

 

Ortalama Kur

Scrap

593,73

90,95

18,09%

Iron Ore

152,97

18,43

13,70%

Coaking Coal

363,71

10,11

2,86%

China HRC Export

857,37

56,49

7,05%

N. Europe HRC (€)

1036,25

66,25

6,83%

1,115309

-1,50%

Italy exw. (€)

995

95

10,56%

USA HRC

1163

72

6,60%

Turkey HRC

1150

190

19,79%

import

N. Europe

915

0

0,00%

S. Europe

890

0

0,00%

 

Covid

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, açık alanlarda maske takma zorunluluğunun kaldırıldığını, kapalı alanlardaysa mesafe kuralına ve havalandırmaya bağlı olarak zorunlu olacağını açıkladı.

 

Bakan Koca, HES kodu uygulamasının kaldırıldığını, okullarda iki kişinin Covid-19'a yakalanması hâlinde sınıf kapatılması uygulamasına son verildiğini ve hastalık belirtisi olmayan kişilerden de test talep edilmeyeceğini aktardı.

 

Dünya

 

Coronavirus Cases :446,726,505

Deaths            :6,020,639

Recovered         :379,890,927

 

https://www.worldometers.info/coronavirus/

 

Türkiye

 

Coronavirus Cases :14,353,888

Deaths            :95,549

Recovered         :13,744,316

 

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/turkey/

 

Piyasa bilgisi

 

HRC

 

Çin’de beklendiği gibi mevsimsel etki ile mart ayı talep ile geldi. Hükümetin piyasaları rahatlatmak için likidite enjekte etmesi de talebe olumlu katkı sağladı. Ancak, talep trendinin uzun soluklu olması beklenmiyor.

 

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi sonrası tüm dünyada piyasaları allak bullak oldu. Bu iki ülkenin piyasadan çekilmesi Çin ve İran tarafında artı talebe dönebilir.

 

Long

 

Çin’in müdahalesi ile girdi maliyetleri bir miktar gevşedi. Bu da rebar üreticilerine nefes aldırdı. Talep olumlu, girdiler düşünce tekrar arz artışa geçti ve yine aynı kısır döngü de daha hızlı artan arzın ivmesi fiyatları baskılamaya başladı.

 

Global fiyat

 

Slab

 

 

 

Price

w-o-w

 

 

m-o-m

 

CIS

export

(FOB)

$/tonne

763

50

7.0%

123

19.1%

Brazil

export

(FOB)

$/tonne

760

20

2.7%

125

19.7%

HR

coil

 

 

 

 

 

 

 

 

US

domestic

(EXW)

$/tonne

1117

-34

-3.0%

-335

-23.1%

US

import

(CFR)

$/tonne

1135

0

0.0%

-

-166

-12.7%

Italy

(EXW)

 

€/tonne

896

5

0.6%

62

7.5%

EU

Northern

(EXW)

€/tonne

966

14

1.4%

41

4.4%

EU

Northern

Imports (CFR)

€/tonne

913

33

3.7%

93

11.3%

EU

Southern

Imports (CFR)

€/tonne

890

25

2.9%

100

12.7%

Eastern

China

(ex-warehouse)

Rmb/tonne

4943

-28

-0.6%

2

0.0%

China

export

(FOB)

$/tonne

813

-4

-0.5%

44

5.8%

India

export

(FOB)

$/tonne

870

12

1.5%

60

7.4%

Russia

domestic

(CPT)

RUB/tonne

89000

9000

11.3%

12000

15.6%

CIS

export

(FOB)

$/tonne

890

-10

-1.1%

105

13.4%

Turkey

domestic

(EXW)

$/tonne

960

20

2.1%

50

5.5%

Turkey

export

(FOB)

$/tonne

960

30

3.2%

70

7.9%

Turkey

import

(CFR)

$/tonne

920

15

1.7%

65

7.6%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Billet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CIS

export

(FOB)

$/tonne

674

-6

-0.9%

29

4.5%

Chinese

domestic

(EXW)

$/tonne

737

3

0.3%

30

4.3%

Turkey

import

(CFR)

$/tonne

708

10

1.4%

43

6.4%

Turkey

export

(FOB)

$/tonne

718

10

1.4%

50

7.5%

South

East

Asia imp. (CFR)

$/tonne

705

10

1.4%

52

8.0%

Rebar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CIS

export

(FOB)

$/tonne

760

5

0.7%

47

6.7%

USA

domestic

(EXW)

$/tonne

1135

0

0.0%

-

0

0.0%

USA

import

(CFR)

$/tonne

1075

11

1.0%

22

2.1%

Northern

EU

dom.(DDP)

€/tonne

840

0

0.0%

-

-5

-0.6%

Northern

EU

dom.(DDP)

$/tonne

943

-10

-1.1%

-12

-1.3%

Southern

EU

dom.(DDP)

€/tonne

825

-5

-0.6%

-15

-1.8%

Southern

EU

dom.(DDP)

$/tonne

926

-16

-1.7%

-24

-2.5%

Northern

EU

import(CFR)

€/tonne

750

0

0.0%

-

-5

-0.7%

Northern

EU

import(CFR)

$/tonne

842

-9

-1.1%

-12

-1.4%

Southern

EU

import(CFR)

€/tonne

730

0

0.0%

-

-5

-0.7%

Southern

EU

import(CFR)

$/tonne

819

-10

-1.1%

-12

-1.4%

Eastern

China

(ex-warehouse)

RMB/tonne

4786

-28

-0.6%

64

1.4%

Eastern

China

(ex-warehouse)

$/tonne

758

-3

-0.4%

16

2.1%

Chinese

export

(FOB)

$/tonne

828

35

4.3%

72

9.4%

Turkey

export

(FOB)

$/tonne

755

0

0.0%

-

47

6.7%

 

 

Marj analiz

 

Spreads($/t)

28.Oca

4.Şub

11.Şub

18.Şub

25.Şub

w-o-w%

change

HRC

 

 

 

 

 

 

 

China

294

291

335

381

377

1.2%

CIS

268

268

345

328

315

3.8%

Turkey

424

405

424

418

431

3.1%

EU

494

511

536

524

526

0.3%

USA

940

821

771

664

630

5.1%

Rebar

 

 

 

 

 

 

 

China

282

277

325

358

391

9.4%

CIS

195

188

180

183

185

1.4%

Turkey

246

259

245

257

254

0.8%

EU

497

498

491

463

452

2.3%

USA

663

663

663

663

663

-

0%

Premiums

($/t)

 

 

 

 

 

 

HR-Slab

 

 

 

 

 

 

 

CIS

145

153

205

188

128

32.0%

Turkey

270

253

250

228

198

13.2%

USA

817

638

518

411

357

13.2%

CR-HR

 

 

 

 

 

 

 

China

86

84

103

88

84

4.0%

CIS

105

80

80

80

90

12.5%

Turkey

190

200

195

198

205

3.8%

EU

211

191

165

194

184

5.2%

USA

554

607

594

701

559

20.3%

Rebar-Billet

 

 

 

 

 

 

 

China

38

41

37

20

15

25.2%

CIS

68

69

66

75

86

15.3%

Turkey

43

48

45

58

48

17.4%

Differentials

($/t)

vs.

China

FOB

 

 

 

HRC

 

 

 

 

 

 

 

CIS

16

39

93

83

77

7.3%

Turkey

141

139

138

123

147

19.5%

EU

225

246

231

228

231

1.3%

USA

683

562

451

334

303

9.0%

Rebar

 

 

 

 

 

 

 

CIS

-44

-26

-63

-38

-68

76.1%

Turkey

-49

-21

-58

-38

-73

89.1%

EU

196

201

150

154

107

30.8%

USA

379

379

338

342

308

10.0%

 

 

PMI – Şubat

 

 

Şubat

Ocak

 

Avustralya

 

57

55,1

ASEAN

 

52,5

52,7

Japonya

 

52,7

55,4

Çin

 

50,4

49,1

Rusya

 

48,6

51,8

Türkiye

 

50,4

50,5

İspanya

 

56,9

56,2

İtalya

 

58,3

-

-

Fransa

 

57,2

55,5

Almanya

 

58,4

59,8

EUROZONE

 

58,2

58,7

UK

 

58

57,3

Kanada

 

56,6

56,2

US

 

57,3

55,5

Meksika

 

48

46,1

JPMorgan Global

 

53,6

53,2

G. Kore

 

53,8

52,8

Hindistan

 

54,9

54

Mısır

 

48,1

47,9

S. Arabistan

 

56,2

53,2

Brezilya

 

49,6

47,8

 

Brezilya

 

Şubat ayı demir cevheri ihracatı

 

19,25 mil-ton     -19,8%

Hasılat 1,73 milyar usd -40,8%

Ortalama FOB 90,10 usd -26,2%

 

Özellikle, kuvvetli yağışlar bu performans düşüşünde çok etkili oldu.

 

Amerika

 

ABD'de ADP özel sektör istihdamı Şubat'ta 475 binle tahminlerin üzerinde arttı.

 

ABD’de tarım dışı istihdam Şubat’ta 678 bin arttı, işsizlik yüzde 3.8 oldu.

 

ABD’de işsizlik maaşına başvuranların sayısı geçen hafta 215 bine geriledi. Başvurular böylece yıl başından beri en düşük seviyeye indi.

 

Kore levhası için yürütülen soruşturmada geçici vergi belirlendi. Bu çerçevede anti dumping marjı Hyundai ve diğer üreticiler için 6,09% olarak belirlendi.

 

Türkiye

 

Türkiye ekonomisi 2021 yılında beklentilere paralel olarak yüzde 11'lik yıllık büyüme kaydetti. Büyümede en yüksek katkı iç tüketim ve ihracattan geldi. Ana kalemler bazında 2021 yılının tamamında en düşük büyüme ithalat ve yatırımlar tarafında kaydedildi. 2021 yılının tamamında görülen büyüme performansı son 10 yılın en yüksek büyüme performansı oldu.

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak ayına ilişkin dış ticaret verilerini yayımladı. Buna göre dış ticaret açığı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 234,9 artarak 3 milyar 64 milyon dolardan 10 milyar 261 milyon dolara yükseldi.

 

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi verilerine göre; ihracat 2022 yılı Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,2 artarak 17 milyar 587 milyon dolar, ithalat yüzde 54,2 artarak 27 milyar 848 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak ayında enerji ürünleri ve altın hariç ihracat yüzde 19,6, ithalat yüzde 31,1 arttı.

 

İthalatta Rusya Federasyonu ilk sırayı aldı. Ocak ayında Rusya Federasyonu'ndan yapılan ithalat 4 milyar 637 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 3 milyar 95 milyon dolar ile Çin, 1 milyar 440 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 279 milyon dolar ile ABD, 769 milyon dolar ile İtalya izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 40,3'ünü oluşturdu.

Ocak ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 1 milyar 618 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 221 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 25 milyon dolar ile İtalya, 948 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 883 milyon dolar ile Irak takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın yüzde 32,4'ünü oluşturdu.

 

Zeytinliklerle madencilik alanlarının denk gelmesi durumunda belli şartlarla bu alanlarla madencilik yapılmasını düzenleyen yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

Öncü dış ticaret verileri;

 

Türkiye'nin ihracatı geçtiğimiz yılın Şubat ayına göre yüzde 25,4 oranında artışla 20 milyar dolar oldu.

 

İthalat ise Şubat ayında enerji fiyatlarındaki artışların bir sonucu olarak 28,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

 

Böylelikle dış ticaret açığı yüzde 142 artışla 8,1 milyar dolara yükseldi.

 

Şubat ayında dış ticaret hacmi, geçtiğimiz yıla göre yüzde 36,4 artışla 48 milyar dolara yükseldi.

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endeksini yayımladı. Veriler, enflasyonda piyasa beklentilerinin üzerinde bir gerçekleşme olduğunu gösterdi. Yıllık tüketici enflasyonu yüzde 50 seviyesini aşarken 54,44%, yıllık üretici enflasyonu da yüzde 100'ü aştı. Ana gruplar bazında bakıldığında gıdada KDV indiriminin yapıldığı Şubat ayında aylık enflasyonda gıda ürünlerinin lider olduğu görüldü. Şubat 2022'de, endekste kapsanan 409 maddeden 332 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.

 

TÜİK verilerine göre üretici fiyatlarında yıllık artış Şubat ayında 27 yılın rekorunu kırarak yüzde 105 oldu.

 

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,1 daraldı. Aynı dönemde otomobil satışları yüzde 15,9; hafif ticari araç satışları yüzdze 12,7 oranında azaldı.

 

Resmî Gazete'de yayımlanan kararla, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin görevden af talebi kabul edildi. Pakdemirli yerine Vahit Kirişci atandı.

 

Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i 30 baz puan daha artışla 650 baz puanı gördü. Böylelikle küresel finansal kriz döneminden bu yana en yüksek seviye izlendi.

 

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye 7-12 Mart arasında üretime ara verileceğini açıkladı.

 

Ocak hurda ithalat

 

2,52 mil-ton      +25,9%

 

US    312 kton

EU    1013 kton

CIS   563 kton

UK    169 kton

Diğer 471 kton

 

Çolakoğlu hurda

 

6.3         4.3         2.3         26.2

8555 TL     8055 TL     7555 TL     7455 TL

14,2021     14,1374     13,9104     14,0648

602 usd     570 usd     543 usd     530 usd

 

Yassı sektörü Şubat özet

 

3,2 mil-ton crude steel -7,8%

 

Domestic

Şubat başı

sonu

HRC

900-920

950-970

CRC

1100-1120

1150-1180

HDG

1130-1180

1230-1250

Export

HRC

900-910

950-970

HDG

1130-1180

1240-1250

Import

HRC

900-930

910-930

CRC

985-990

1045-1050

 

Ocak ayı yassı ithalat/ihracat

 

İthalat     734.279 ton +15,1%

 

İthalat

HRC

487

kton

17,6%

CRC

50

kton

21,0%

Coated

56

kton

2,9%

Narrow

9

kton

18,8%

Alloyed

133

kton

34,3%

 

İhracat 4141.815 ton +25,9%

 

İhracat

HRC

157

kton

29,3%

CRC

87

kton

77,8%

Coated

128

kton

9,8%

Narrow

24

kton

77,8%

Alloyed

18

kton

-37,8%

 

MMK Türkiye 2021

 

Satışları 1.045.000 ton olarak açıklandı. +41% artış gösterdi.

 

Uzun sektörü

 

Billet

 

Import      800 (695-720)

Export      790-820 (705-730)

Exw.        780-800 (710-715)

 

Rebar

 

Export      830-900 (750-760)

Exw.        13600-15250 TL (11800-12400)

            870 usd exc. VAT

 

Yassı sektörü

 

Domestic

 

HRC   1050-1150 (950-970)

CRC   1350-1370 (1150-1180)

 

Export

 

HRC   950-1100 (950-970)

 

Import

 

HRC   950-1000 (910-930)

CRC   1090-1100 (1045-1050)

 

CIS

 

Rusya Maliye Bakanlığı, petrol ve doğal gazdan elde edilen fazla gelirin değerlendirilmesine yönelik politikasında değişikliğe gitti. Bakanlık, bu yıl için döviz ve altın alımını durdurduğunu açıkladı.

 

Rus MB ani faiz artışı ve rublenin çakılması içeride talebi durdurdu. Değer kaybı ile çelikçiler fiyatları arttırıyor. Mortgage kredileri uçuşa geçince inşaat sektörü de durdu.

 

CIS ihracat FOB – herhangi bir faaliyet yok

 

Slab  750-775 (-)

Plate 880-890 (-)

CRC   970-990 (-)

HRC   880-900 (-)

Rebar 745-775 (-)

 

Rusya lokal – rublenin keskin değer kaybı -22%

 

HRC   90000-93000 (89000)

      760-790 usd exc. VAT (960)

CRC   94000 (92000)

      795 usd

Plate 96000-97000 (92000)

      815-820 usd

Rebar 73000-75000 (69000)

      620-635 usd

 

MMK 2021 verileri

 

Crude steel 13,6 mil-ton      +17,4%

Sales       12,5 mil-ton      +16%

Long        1,16 mil-ton      -9%

Flat        6,26 mil-ton      +3%

 

Çin

 

Çin hükümeti, ülkenin bu yılki savunma harcamalarını %7,1 artırarak 229 milyar dolara yükselttiğini duyurdu. Yeni dönemde Devlet Başkanı Şi Cinping’in "silahlı kuvvetler ve askerî stratejiyi güçlendirme düşüncesinin" tamamen uygulanacağı belirtildi.

 

Çin 2022 yılı için büyüme hedefi için piyasaların yüzde 5'lik beklentisinin üstüne çıkarak yüzde 5,5 olarak belirlendi. Uzmanlar bu rakamın altında Çin'in altaypı harcamalarını artırma planı ve faiz oranlarını daha fazla düşüreceği düşüncesinin olduğunu belirtiyor.

 

Ülkede ihracat dolar bazında Ocak-Şubat döneminde yüzde 16,3 artış gösterdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi artışın yüzde 14 olması yönündeydi. Ocak-Şubat döneminde dolar cinsinden ithalat ise yüzde 15,5 arttı. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 17 olarak belirlenmişti. Verilerin ardından ülkenin dış ticaret fazlasının ilgili dönemde 116 milyar dolar olduğu görüldü.

 

Handan şehrinde çelik üretimlerine gelen kısıtlama 31 Mart tarihine kadar uzatıldı. Şehrin üretimi yıllık yaklaşık 45 mil-ton

 

Lokal fiyatlar;

 

HRC         5155 cny (+270)

Rebar       4880 cny (+160)

Billet      4680 cny (+80)

Kütük ithalat fiyatları 660-680 (645-660)

 

Hindistan

 

Hindistan hükümetinin maden ürünleri, çelik ve koklaşabilir taş kömürü ithalatına yönelik Rusya ile yaptığı iş birliğinin Ukrayna işgali ve ekonomik yaptırımlar nedeniyle çıkmaza girdiği bildirildi. Kömür Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılması nedeniyle koklaşabilir taş kömürü tedarik edilebilecek alternatif rota arayışına girdiği belirtildi.

HRC ihracat fiyatları uçuşa geçti;

 

FOB   910-950 usd (865-875)

 

İran

 

Talep artıyor. Yarı mamul ihracat fiyatları;

 

Slab        650 usd (610-620)

Billet      600-603 (590)

 

EU

 

Geçtiğimiz günlerde açıklanan Avro Bölgesi enflasyonu da rekor tazeleyerek yıllık %5,8'e yükseldi. Enflasyon aylık %0,9 oldu.

 

Euro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle 2022 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 30,6 oranında arttı.

 

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, ülkenin enerji planlarını tekrar gözden geçirdiğini ve Rusya'ya bağımlılığı azaltmak amacıyla kömür santrallerinin kullanımını 2030 sonrasına uzatabileceğini belirtti.

 

Hollanda'da 1 ay vadeli doğalgaz kontratları, haftasonu Rusya’ya karşı açıklanan yaptırımlar sonrasında enerji krizi yaşanabileceğine dair endişelerle yüzde 30'dan fazla yükseliş kaydetti.

 

Almanya’da yıllık enflasyon şubatta yüzde 5.1 ile 1992’den beri en yüksek seviyeye çıktı.

 

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali dünya tarihinde yeni bir “dönüm noktası” yaratırken, Almanya’yı da hem savunma hem de dışişleri politikasında değişiklik yapmak zorunda bırakıyor. Yıllardır ABD ve NATO’dan gelen savunma bütçesini artırma baskılarına direnen Almanya, Putin’in saldırgan politikasına karşılık vermek için savunma harcamalarına 2022 bütçesinden 100 milyar euroluk ek fon ayırmaya karar verdi. Ayrıca silah yardımı ve enerji güvenliği politikalarında da değişikliğe gidiliyor.

 

Ukrayna-Rusya savaşı doğalgaz piyasasında etkisi sürdürüyor. Avrupa'da doğalgaz vadelileri 198 euroya çıkarak yeni rekor seviyesini gördü.

Avro Bölgesi'nde tüketici fiyat endeksi şubat ayında yıllık bazda %5,8, aylık bazda ise %0,9 arttı.

 

Avrupa toplamda tükettiği doğal gazın yüzde 90’ını ithalat yoluyla karşılıyor. Rus doğal gazının bu orana katkısı ise yüzde 40 civarında. Avrupa Birliği şimdi bu bağımlılığı azaltmanın yollarını arıyor. Kısa vadede ABD ve Katar’dan LNG ithalatının artırılması yoluna giden birlik, uzun vadede yenilenebilir enerji kapasitesini artırma ve gaz tedarikini çeşitlendirme planları yapıyor.

 

ArcelorMittal fiyat zamlarını açıkladı.

 

HRC   1150 eur (+180)

CRC   1250

HDG   1300

 

İtalyan uzun üreticisi Pittini, artan belirsizlik ve enerji fiyatları sebebiyle 3 EAF operasyonları durdurdu.

 

HRC;

 

N. Europe   1036,25 eur w.+69,11 m.+ 102,5

            1148,22 usd

Italy exw.  995 eur     w.+95 m.+148,74

            1102,46 usd

 

Import

 

N. Europe   900-925 eur (-)

S. Europe   880-900 (-)

 

Rebar

 

N. Europe   910-960 eur (820-860)

            1010-1066 usd

Import      740-760

 

S. Europe   880-910 eur (810-840)

            977-1010 usd

Export      850-870 (750-770)

 

Sections

 

N. Europe   1080-1160 eur (-)

            1199-1288 usd

S. Europe   1080-1140 eur (-)

            1199-1266 usd

 

Gürcistan

 

Gürcistan hükümeti, Avrupa Birliği'ne (AB) katılım için başvuru dilekçesinin yarın AB'nin ilgili kurumlarına gönderileceğini duyurdu. Açıklamada, "AB kurumlarını, başvurumuzu acil değerlendirmeye ve Gürcistan'a AB adayı statüsü vermeye çağırıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

 

EU Safeguard

 

4 Mart itibari ile;

 

Product

Country

Amount

Balance

Allocation

Balance AA

Remaining %

HRC

Turkey

323.205.330,00

0,00

0,00

0,00

0%

Rebar

Turkey

60.591.550,00

0,00

0,00

0,00

0%

Gas Pipes

Turkey

44.753.690,00

0,00

0,00

0,00

0%

Hollow Sections

Turkey

68.575.250,00

0,00

0,00

0,00

0%

LD LSAW/ERW O&G

Global

320.307.521,79

298.883.970,83

29.025,00

298.854.945,83

93%

LD HSAW+LSAW exc.O+G

Turkey

17.818.407,65

9.731.255,13

0,00

9.731.255,13

55%

LD HSAW+LSAW exc.O+G

Others

17.351.770,71

16.864.615,36

6.004,00

16.858.611,36

97%

Other Welded Pipes

Turkey

32.059.970,00

0,00

0,00

0,00

0%

 

Baltic Dry Index



 

https://tradingeconomics.com/commodity/baltic

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.