11 Ocak 2021 Pazartesi

Dünya-Türkiye-Çelik 2020

 

DÜNYA 2020

Çok da fazla düşünmeden geride bıraktığımız yıla Pandemi Yıllı veya Salgın Yılı diyeceğiz. Hiçbir kötü senaryoda yer almayan ve yaklaşık 100 yıl önce Dünya’yı etkilemiş bir salgından sonra 21.yy’da insanoğlu Covid ile bir salgınla karşılaştı ve bildiğimiz normaller altüst oldu ve modern hayat paralize oldu.

Salgın, karantina, aşı ilerlemeleri derken geçtiğimiz yılda yaşanan diğer önemli olayları sıralamak istersek;

3.Dünya Savaşı gibi

Daha yılın başı 2 Ocak tarihinde, Trump, İranlı general Qassem Soleimani’nin drone ile suikastının emirini verdiğini bildirdi. İran, çok ağır şekilde karşılık vereceğini bildirdi.

Covid

22 Ocak’ta koronavirüsü sebebiyle Çin’in Vuhan kentinde oynanması gereken Bayanlar Olimpiyat Eleme Turnuvasının A Grubu maçlarını başka bir şehre taşıdı. 30 Ocak tarihinde Dünya Sağlık Örgütü, hastalığın diğer ülkelere ve Çin'in bütün eyaletlerine yayılması nedeniyle uluslararası acil durum ilan etti.

Türkiye – Libya çıkarması

Türkiye, Birleşmiş Milletler adına askerlerini Libya’ya sevk etti.

Avustralya orman yangınları

Aralık 2019’da başlayan ve yeni yılda devam eden büyük felakette 34 kişi ve sayısız canlı yaşamını kaybetti. Doğaya verilen zarar boyutları halen ölçülemedi. 47 milyon akre ~190.350 km2 alan yandı. Bu alan Uganda yüzölçümüne eşit. 



https://irishtatler.com/news/australia-fires-how-to-help

 


https://www.nytimes.com/2020/01/10/world/australia/australia-wildfires-photos.html

Black Lives Matter protestoları

Amerika’da Mayıs ayında, George Floyd’un kameralar önünde polis tarafından nefessiz bırakılarak öldürülmesinden sonra ülkede geniş çaplı ırkçılık karşıtı gösteriler başladı. Ağustos ayında, arabasında polis tarafından kurşunlanan ve felç olan Jacob Blake olayından sonra Wisconsin’de gösteriler tekrar büyük bir şiddetle canlandı.



https://en.wikipedia.org/wiki/Killing_of_George_Floyd

Beyrut patlaması

Ağustos ayında Beyrut limanında 2.750 ton amonyum nitrat sebebiyle patlama oldu. En az 190 kişi hayatını kaybedersen binlerce yaralı vardı. Sebep olduğu yıkım ise milyarlarca dolardı.



https://www.india.com/viral/these-before-after-images-of-beirut-show-the-extensive-damage-destruction-caused-by-explosion-watch-4103870/

Joe Biden – Kamala Harris

Haziran ayında Demokratların başkan adayı seçilen Joe Biden, Ağustos ayında Kaliforniya senatörü Kamala Harris’i başkan yardımcı adayı olarak açıkladı. Biden’ın seçimleri kazanması ile de ilk defa Amerika tarihindeki zenci ve Asyalı bir kadın bu kadar yüksek bir göreve geldi.

US vs Tech Giants

Silikon Vadisi devleri Amazon, Facebook, Google ve Apple'ın CEO'ları Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Sundar Pichai ve Tim Cook, temmuz ayı sonunda ABD'de Temsilciler Meclisi üyelerinin karşısına çıktılar. 

Dört şirketin CEO’sunun, Temsilciler Meclisi Yargı Komitesi’nin antitröst, yani tekelleşme karşıtı paneline katılarak ifade verdi.

Ayrıca, eylül ayında Amerika Adalet Bakanlığı Google’a dava açtı. Google arama motorunun sahibi Alphabet Inc. şirketi, internetteki hakimiyetini, rakiplerini bastırmak ve tüketiciye zarar vermek için kullanmakla suçlanıyor. Google’a açılan ve 11 eyaletin de katıldığı dava, ABD’de hükümetin 20 yıldan daha fazla süre önce Microsoft’a karşı açtığı çığır açan davadan beri rekabeti korumaya yönelik en büyük adım.

Federal Ticaret Komisyonu ve 48 eyalet başsavcısından oluşan bir koalisyon, Facebook’un WhatsApp ve Instagram’ı satın almasına yönelik antitröst suçlamasıyla dava açtı.



Amerika orman yangınları

Avustralya’dan sonra ağustos ortasında Amerika büyük yangınlarla ile karşı karşıya kaldı. Kaliforniya’dan Washington eyaletine kadar yayılan felaket yüzbinlerce dönüm alanın yanmasına sebep oldu.



https://www.latimes.com/local/lanow/la-me-ln-trump-blocks-california-wildfire-reimbursements20190522-story.html

RCEP - Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık

Asya-Pasifik bölgesinde on ASEAN ülkesi(Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam) ve beş adet diğer ülke - Avustralya, Çin, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore - arasında bir serbest ticaret anlaşması kasım ayında Vietnam’da imzalandı. 15 üye ülke, dünya nüfusunun ve GSYİH'nin yaklaşık %30'unu oluşturmakta ve bu da onu en büyük ticaret bloku yapmaktadır. Çin, Japonya ve Güney Kore arasındaki ilk serbest ticaret anlaşmasıdır ve Çin'i de içeren ilk çok taraflı serbest ticaret anlaşmasıdır.

FED

Fed'in bilanço büyüklüğü Ekim ayındaki 7,17 trilyon dolar zirvesini geçerek 7,24 trilyon dolara ulaştı. Fed bilançosu bu yıl yaklaşık yüzde 80 büyüdü.

SpaceX

2020’de tarihte ilk kez özel bir şirket uzaya insan yollamak için roket fırlattı. ABD’li şirket SpaceX, 30 Mayıs günü ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi'nden Crew Dragon isimli uzay aracını 2 astronot ile başarılı şekilde uzaya gönderdi. Elon Musk’a ait şirket  SpaceX, bu başarılı fırlatma ile uzaya ilk defa insanlı uçuş gerçekleştirirken 16 Kasım 2020’de SpaceX Falcon 9 roketi, içinde "Crew-1" adı verilen 4 astronot ile Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden Uluslararası Uzay İstayonu'na (ISS) kenetlenerek fırlatıldı.



Brexit

Yıllardır devam eden Brexit tartışması sona erdi. Birleşik Krallık son anda varılan uzlaşma sonucu anlaşmalı olarak AB’den ayrıldı.


TÜRKİYE 2020

 Ocak

10 Ocak - COVID-19 hastalığı ile mücadele için Türkiye Sağlık Bakanlığı bünyesinde Koronavirüs Bilim Kurulu oluşturuldu.

11 Ocak - Silivri açıklarında Richter Ölçeğine göre 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

24 Ocak - Elâzığ açıklarında Richter Ölçeğine göre 6.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 41 kişi öldü.

Şubat

4-5 Şubat - Van çığ faciası: Van'da gerçekleşen 2 çığ faciasında toplam 41 kişi ölmüştür.

5 Şubat - Pegasus Hava Yolları'nın 2193 sefer sayılı uçuşu: İzmir-İstanbul seferini yapan ve Adnan Menderes Havalimanı'ndan kalkan uçak, Sabiha Gökçen Havalimanı'na indikten sonra pistten çıkmış, 177 yolcu ve 6 mürettebattan arasından üç kişi hayatını kaybederken 179 kişi yaralanmıştır.

23 Şubat - 2020 İran-Türkiye depremleri: İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nin Hoy ilinde meydana gelen 5.8 Mw ve 5.9 büyüklüğündeki depremlerde İran'da 75 kişi yaralandı, Van'da ise 10 kişi hayatını kaybetti, 50 kişi yaralandı.

27 Şubat - İdlib'te Suriye Hükûmeti tarafından Türk konvoyuna saldırı sonucu 33 asker şehit oldu, 32 asker yaralandı.

Mart

1 Mart - Türkiye, Bahar Kalkanı Harekâtı'nı başlattı.

11 Mart - Türkiye'de COVID-19 pandemisi: Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de ilk kez Koronavirüs vakasına rastlanıldığını açıkladı.

17 Mart - Türkiye'de COVID-19'dan kaynaklı ilk ölüm gerçekleşti.

Nisan

23 Nisan - Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 100. yıldönümü kutlandı.

Haziran

1 Haziran - COVID-19 pandemisi ile mücadele amacıyla getirilen yasaklar kademeli olarak kaldırıldı. Normalleşme süreci başladı.

14 Haziran - Bingöl, Karlıova açıklarında Richter Ölçeğine göre 5.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 1 güvenlik korucusu şehit oldu.

15 Haziran - Türkiye, Kuzey Irak'ta teröristlerce üs olarak kullanılan bölgelere Pençe-Kartal Operasyonu adıyla hava taaruzu başlattı.

Temmuz

 3 Temmuz - Sakarya, Hendek'da havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. 6 işçi vefat ederken 114 işçi yaralandı.

6 Temmuz - Çanakkale, Gelibolu, Ilgardere mevkiinde 450 hektar orman yandı. Çanakkale Boğazı'nda ulaşım durduruldu.

9 Temmuz – Ayasofya tekrar ibadete açıldı.

Ağustos

21 Ağustos - Karadeniz'de yapılan sondaj faaliyetleri sonucunda 320 milyar metreküp doğal gaz keşfedildiğini açıkladı.

Eylül

27 Eylül – Türkiye, Azerbaycan’a Dağlık Karabağ çatışmalarında desteğini açıkladı.

Ekim

11 Ekim - Hatay, Belen'de başlayan orman yangınları diğer ilçelere sıçradı. 400 hektar orman yandı.[38]

17 Ekim - Karadeniz'de 85 milyar metreküp doğal gaz bulunduğunu açıklandı.

30 Ekim - 2020 Ege Denizi depremi; Kuşadası Körfezi merkezli olarak, Seferihisar açıklarında Richter ölçeğine göre 6,9 büyüklüğünde deprem ve etkisiyle tsunami gerçekleşti. İzmir'in birçok ilçesinde binalarda hasar oluştu. 117 kişi hayatını kaybetti,1035 kişi yaralandı

Kasım

9 Kasım - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın görevden af talebi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi.Ve Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Lütfi Elvan atandı.

Aralık

10 Aralık - Türkiye'de COVID-19 pandemisi: Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de vaka sayısının toplam 1 milyon 748 bin 567 olduğunu açıkladı.

14 Aralık - Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı; Savunma Sanayii Başkanlığı, Savunma Sanayii Başkanı ve Başkanlık yetkililerini yaptırım listesine eklediğini açıkladı.

30 Aralık - 3 milyon doz Sinovac Biotech COVID-19 aşısı Türkiye'ye ulaştı.

Kaynakça – Vikipediden yararlanılmıştır. Daha fazla detay için;

https://tr.wikipedia.org/wiki/2020%27de_T%C3%BCrkiye

 

ÇELİK 2020

Çelik fiyatları, ilk çeyrek belli bir bantta dalgalandı. Mart ayındaki büyük panikle ile birlikte önemli kayıplar yaşadı ve haziran ayına kadar da sene boyunca göreceği en diplere geldi. Yaz ayları, pandemi öncesine göre olmasa bile V tipi ekonomik toparlanmayı gösterdi. Özellikle, Çin’in pandemiden ilk kurtulan ülke olması, kuvvetli destek ile alt yapı projelerinin talebi canlandırması ve beklenenin çok üstüne bir performans ile iç talebin ithalatı tetikleyecek kadar artmasına sebep oldu. Asya’nın diğer ülkeleri, iç talepleri daralırken Çin’e ihracatları ile toparlanmaya başladılar.

Demir cevheri Çin’in yüksek kapasite kullanımı ve ağırlıklı BOF üretimi, Brezilya Vale’deki üretim sıkıntılarının devam etmesi, demir cevheri arz-talep dengesini bozdu. Bu süreçte, çelik fiyatları ve demir cevheri fiyat korelasyonu koptu. Özellikle, pandemi dönemi demir cevheri değerini korurken Çinli üreticilerin yıl boyu sürecek marj daralmasına sebep oldu.

JPMorgan Global Composite PMI mart ayında eşi benzeri görülmemiş bir düşüşten sonra çok hızlı bir şekilde toparlandı. Tabi ki, bunun öncülüğünü sokak kavgasına bazuka ile gelen gelişmiş ekonomiler gerçekleştirdi. Amerika ve Çin çok hızlı tepki verirken, EU ve Japonya geriden takip ettiler. Merkez bankalarının düşürdükleri faizler ve büyük parasal genişleme, mali destek paketleri hızlı bir toparlanma getirdi. Diğer taraftan, artan borçluluk, basılan paraların yaratacağı enflasyon, sıkıntı vericisi işsizlik verileri, sosyal adaletsizliğin çok daha fazla artması 2021 ve sonrası için önemli başlıklar olacak.

 


Source:https://tradingeconomics.com/

Ekim ayı sonu itibari ile çok hızlı bir fiyat artışı ile çelik sektörü uçuşa geçti. Son beş yılın ham madde ve sıcak yassı rulo fiyatlarına batığımızda zirveleri kısa sürede geride bıraktığımızı göreceksiniz.

Bununla ilgili farklı sebepler sunabiliriz; ertelenmiş talep, talebe hazırlıksız yakalanan ve pandemi sürecinde kapattıkları kapasiteleri hızlı bir şekilde devreye alamayan üreticiler, Çin’in iç talebinin artıp, ihracattan düşmesi ve ithalatçı pozisyona gelerek piyasadan mal çekerek arz-talep dengesini talep tarafında bozması gibi…

 
 


Türkiye sıcak yassı rulo fiyat ortalaması 2019 yılına göre yıllık +3% prim yaparak seneyi pozitif kapattı.



Üretim verileri de Türkiye’nin olumlu geld i. İlk 11 ay 32,4 mil-ton üretim gerçekleştirildi ve bu yıllık 4,9% artışa geldi.

İlk 11 ay 14,8 mil-ton ihracat 7,6 milyar USD gelir ve ortalama FOB 513,5 usd değer varken, ithalat tarafında 11,5 mil-ton 7 milyar USD gider, CFR ortalama 608,7 usd değer oldu. Miktar ve toplam olarak çelik sektörü fazla veriyor gibi görünse de, birim fiyatta ucuz mal ihraç edip daha katma değerli yüksek fiyatlı malzeme ithal ediyoruz sonucu çıkıyor.

Türkiye bu verilerle, 2020 yılında Almanya’yı geçerek, Avrupa’nın en büyük Dünya’nın da 7. büyük çelik üreticisi olacak.

Avrupa Çelik Derneği (EUROFER), 31 Mart 2020'de Türkiye'nin sektörde damping yaptığı iddiası ile AB Komisyonuna şikayette bulunmuştu.

Türkiye menşeli sıcak haddelenmiş demir ürünler ile alaşımsız ve alaşımlı çelik ürünlerin ithalatıyla ilgili geçici anti damping vergisi uygulanması kararı AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandı.

Buna göre, Türkiye'deki demir ve çelik sektöründe faaliyet gösteren Habaş yüzde 4,8, Erdemir yüzde 5,4, Borçelik ve Ağır Haddecilik yüzde 5,9, Çolakoğlu Metalurji ve diğer şirketler ise yüzde 7,6 geçici anti damping vergisine tabi olacak.



2020 yılına USD 5,9596, EUR ise 6,6841 olarak başladı. Sürekli değer kaybeden Türkiye, sene sonu Hazine ve Maliye Bakanı ile Merkez Bankası değişiklikleri sonrası atılan adımlarla umut verici kazançlar ile seneyi USD karşısında 7,3647 (-23,5% değer kaybı) ve EUR karşısında 9,0376 (-35% değer kaybı ile kapattı.)

 


Mayıs aylarında 650 usd seviyelerine kadar çıkan CDS primi 300 seviyelerine geriledi.

http://www.worldgovernmentbonds.com/cds-historical-data/turkey/5-years/

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.