27 Şubat 2022 Pazar

28 Şubat 2022 – week8 [21 Şubat - 27 Şubat 2022]

24 Şubat 2022 - Rusya, Ukrayna’yı istila etti…

Şu an için, aralarında çocukların da olduğu, ölü sayısı Ukrayna’da en az 198 olarak bildirildi…



 

Rusya-Ukrayna (Eskiden yeniye doğru haberler)

 

Gerilim tırmanıyor…Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gerçekleştirilen olağanüstü güvenlik konseyinin ardından yaptığı konuşmada Ukrayna'nın doğusunda Rusya destekçilerinin ağırlıkta olduğu Donbas bölgesindeki Donetsk ve Luhansk'ı bağımsız cumhuriyetler olarak tanıma kararı aldığını açıkladı. "Modern Ukrayna'nın mimarı Lenin'dir." diyen ve Ukrayna'nın gerçek bir ulus olmadığını savunan Putin, "Ukrayna, stabil bir devlet oluşturamadı, bu sebeple sırtını ABD gibi yabancı ülkelere yaslamak zorunda kalıyor" diye konuştu. Konuşmasının ardından Putin'in Rusya ordusunu Donbas'a "barışı koruma" operasyonlarını başlatmak amacıyla asker gönderdiği bildirildi.

 

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Rusya'nın "bağımsızlığını tanıdığını" açıkladığı sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile ABD'li kişi ve kurumların tüm ticari ve finansal ilişkilerini yasaklayan bir kararname yayımlayacağını açıkladı.

 

AB’nin Rusya’ya ilk yaptırımlarının Ukrayna’daki ayrılıkçıları tanıyanları, bazı Rus bankalarını, Rusya’nın AB piyasalarına erişimini, ayrılıkçılarla ticareti kapsaması bekleniyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson da 5 Rus bankasını hedef alan yaptırımları devreye alacaklarını duyurdu.

 

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kuzey Akım 2'nin onay sürecinin durdurulduğunu duyurdu.

 

Dünyanın en büyük buğday ihracatçısı Rusya ile beşinci ihracatçı Ukrayna arasında olası bir savaş, küresel buğday piyasalarını da derinden sarsacak. Analistler olası bir çatışmanın Karadeniz’e sıçraması ve buğday ticaretinde yaşanabilecek ufak aksaklıkların dahi küresel buğday fiyatlarında yüzde 10 ila 20 civarında artışa neden olabileceği uyarılarında bulunuyor.

 

Türk iş dünyası yakından gerilimi takip ediyor. İki ülkenin Türkiye'nin gıda ithalatında yüzde 40, turizmde yüzde 25, doğalgaz ithalatında yüzde 50 payı bulunuyor. Her iki ülkede yüzlerce Türk yatırımı ve yürümekte olan müteahhitlik projeleri var. İki ülke çelik sektörü için hammadde, yarı ürün ve ürünler için büyük tedarik kaynakları. Bu iki ülkeden yaklaşık 8,3 milyon ton ithalat yapılıyor. Bu ülkelerden tedarikte yaşanacak aksaklık üretime negatif yansır. Sevkiyatların nasıl etkileneceğine göre iç piyasada ürün sıkıntısı da yaşanabilir.

 

  • Türkiye’nin 2021 yılında Rusya’ya ihracatı 5,29 milyar dolar, bu ülkeden ithalatı 27,6 milyar dolar oldu.
  • Türkiye’nin Ukrayna’ya ihracatı ise 2021’de 2,6 milyar dolar, bu ülkeden ithalatı ise 4,4 milyar dolar.
  • 2021’de Türkiye en çok turist gönderen ülke yine Rusya olurken, yaklaşık 4,7 milyon Rus turist geçen yıl Türkiye’yi ziyaret etti. Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen 3’üncü ülke ise Ukrayna… Geçen yıl Ukrayna’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı 2,06 milyon olarak kayıtlara geçti.

 

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Doğu Ukrayna kararı sonrası yaptığı açıklamada, “Yarından başlayarak aynı zamanda Rusya'daki bazı elit aile üyelerine karşı yaptırımlar uygulamaya başlayacağız. Rusya bedel ödeyecek. Yaptırımlar artacak. 4 finans kurumuna ve askeri bankaya yaptırım uyguluyoruz. Rusya'nın devlet borcuyla ilgili olarak batıdan finansmanını durduruyoruz. Artık, Rusya batıdan finansman alamayacak.” dedi.

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın ayrılıkçı Donbass bölgesinde askeri operasyon başlatılması talimatının ardından Kiev'de silah benzeri patlama sesleri duyuluyor. Putin, Ukraynalı askerlere derhal silahlarını bırakarak evlerine dönmeleri çağrısı yaptı. Kiev Havaalanı'ndan silah sesleri duyulduğu ve uçuşların iptal edildiği bildirildi.

 

Ukrayna, ülke çapında sıkı yönetim ilan etti.

 

Ukrayna’da yaşı 18 ila 60 arasında değişen yedek personel de silahlanmaya başladı. Ordu, bu kişilerin azami görev süresinin bir yıl olacağını duyurdu. Parlamento, dün sivillerin de silaha erişimini sağlayan yasal bir düzenlemeyi oylamaya sundu.

 

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyon başlatması (24-2) petrol fiyatlarında sıçrama yarattı. Brent petrol 2014'ten bu yana ilk kez 100 doları gördü.

 

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyon başlatmasıyla para birimi ruble dolar karşısında rekor düşük seviyeye indi. MOEX borsası da yüzde 28’lik tarihi düşüş kaydetti. Gelişmelerin ardından Rusya Merkez Bankası döviz piyasasına müdahale edeceğini açıkladı.

 

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov Ukrayna'nın işgal edilmediğini, işgal kelimesini kabul etmediklerini, başlatılan askerî operasyonun ne kadar süreceğine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in karar vereceğini söyledi. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik kararlarının Rusya halkının güvenliğini sağlamak için olduğunu ileri sürdü.

 

ABD güçlerinin bölgeye doğrudan müdahalede bulunmayacağı, ancak NATO ülkeleri aracılığıyla istihbarat paylaşımı, taşınabilir füzeler ve silahlar gibi desteklerin dâhil olduğu birtakım askerî yardımlarda bulunacağı değerlendiriliyor.

 

Kiev'in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv ve Odesa kentlerinde 24 Şubat yerel saatle 04.50'den sonra art arda patlamalar yaşandı. Özellikle başkent Kiev'de çok sayıda patlama meydana gelirken kentte sirenler çaldı.

 

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayl Podolyak, Rus güçlerine karşı Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü kaybettiklerini bildirdi.

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "ABD ve NATO’lu müttefiklerinin Ukrayna topraklarını Rusya için kabul edilemez bir şekilde askeri olarak suistimal etmesi nedeniyle özel askeri harekat başlatma kararı alındı" dedi.

 

ABD Hazine Bakanlığı’nın Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), Rusya’nın tüm bankacılık varlıklarının yaklaşık yüzde 80’ini hedef alan ekonomik ve finansal yaptırımlar getirerek, Rus mali sisteminin temel altyapısını hedef alan kapsamlı ekonomik önlemleri uygulamaya koyduğunu duyurdu.

 

ABD Hazine Bakanlığı Rusya'nın en büyük ikinci finans kurumu VTB'nin de aralarında bulunduğu 4 banka için yaptırım kararı alınırken, Sberbank ile Gazprom dahil 13 büyük Rus işletmesine yönelik yeni borç ve öz sermaye kısıtlamaları getirildi.

 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya’ya karşı yeni yaptırımları açıklayarak, tüm büyük bankalarının İngiltere’deki varlıklarının dondurulması da dahil olmak üzere daha ağır ek yaptırım paketini duyurdu.

 

Biden hükümetinin Rusya’ya yönelik yaptırımları ülkenin yarı iletken tedarikini riske atabilir. Bu durum da gelecekte ülkenin askeri teknolojilerini etkileyebilir. Rusya’ya yapılan ileri teknoloji ihracatını yarı yarıya azaltma kararı aldılar.

 

ICE Data Services verilerine göre kontratlar ülkenin borç yapılandırmasına gittiği 2015’ten beri en yüksek seviyeye çıktı. Ülke risk primi 2.700 baz puana yükseldi. CDS beş yıl içinde temerrüt riskinin yüzde 80 olduğu sinyalini veriyor.

 

Rusya'nın, dünyanın önde gelen ve Avrupa'nın "ekmek sepeti" olarak bilinen Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesiyle emtia fiyatlarındaki yükseliş ivme kazanırken, buğday fiyatları 9,34 dolarla 9,5 yılın zirvesine tırmandı.

 

Amerikan uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX'in kurucusu Elon Musk, uydu interneti sistemi projesi Starlink'i Ukrayna'da kullanıma açtığını duyurdu.

 

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy sosyal medya hesabından yayınladığı videoda "Ben buradayım. Burası bizim toprağımız, ülkemiz, çocuklarımız. Koruyacağız" dedi. Zelenskiy Avrupa'ya çağrıda bulunarak "Ukrayna'nın AB üyeliğine karar vermek için hayati bir zaman" ifadelerini kullandı. Zelenskiy öğle saatlerinde kameraların karşısına geçerek "Kiev kontrolümüzde. Bize destek verecek herkese silah vermeye hazırız" dedi.

 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Rusya'nın ve Ukrayna’nın kredi notunu düşürdü.

 

Ukrayna'nın Rusya tarafından işgalinin ikinci gününde ülkenin çeşitli bölgelerinde yakıt, nakit para ve tıbbi malzemelerin sayısı azaldı. En az 100 bin kişi evini terk etmek zorunda kaldı. Yollarda Macaristan ve Polonya'ya geçmek isteyen kişilerin araba kuyruklarına rastlandı. İç uçuşlar askıya alındı. Rusya askerleri başkent Kiev'i kuzeybatıdan abluka altına aldı. Şehrin farklı bölgelerinde silah ve patlama sesleri duyuldu. Kiev'in savunması için gönüllülere 18 bin civarında silah verildi. 18 ila 60 yaşındaki tüm erkekler ülkenin savunması için çağrıldı.

 

Yaptırımlar

 

ABD, Kanada ve Avrupa ülkeleri belirli Rus bankalarının uluslararası ödemeler ağı swift sisteminden çıkarılması konusunda anlaşmaya vardı.

 

Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık, Putin ile Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un yurt dışındaki mal varlıklarını dondurmak üzere harekete geçti. Rusya'nın Avrupa Konseyi üyeliği askıya alındı. ABD Başkanı Joe Biden'ın da Putin'e doğrudan yaptırım uygulayacağı açıklandı.

 

Batı ülkeleri Rusya'ya ilave yaptırımlar getirmeye devam ediyor. Almanya'nın Rusya'ya hava sahasını kapama kararı aldığı belirtilirken, Alman bayrak taşıyıcı havayolu Lufthansa da Rusya uçuşlarını bir haftalığına askıya aldı.

 

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı İngiltere'de ağır yaptırımlarla karşılanırken, 2003 yılında İngilizlerin ünlü futbol kulübü Chelsea'yi satın alan Rus milyarder Roman Abramovich kulübün yönetimini devretme kararı aldı.

 

Uluslararası Otomobil Federasyonu, Formula 1 Rusya Grand Prix'sinin düzenlenmeyeceğini açıkladı. UEFA, Rusya'nın St. Petersburg şehrinde 28 Mayıs'ta oynanması beklenen Şampiyonlar Ligi finalinin Fransa'nın başkenti Paris'e taşındığını duyurdu. Avrupa Yayın Birliği, Rusya'nın 10-14 Mayıs tarihleri arasında İtalya'da gerçekleştirilmesi planlanan Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmasını yasakladı.

 

Savaş ve Çelik sektörü

 

Çelik sektörü, hasar tespit yapmaya çalışıyor ancak şu anda çok zor. Singapurlu traderlardan gelen bilgiye göre, 5 mil-ton HRC ve 7 mil-ton billet tehlikede. Ukrayna’nın limanlarının blokajı ve Rusya’ya gelecek ambargoların bu güçte bir etkisi olabileceğinden çekiniyorlar.

 

Metinvest, Mariupol’deki Ilyich ve Azovstal tesislerini 7 gün kapattı. Metinvest’in Orta Ukrayna diyebileceğimiz bölgesindeki Zapo (kısmi sahiplik var) ve Dneprovsky durumları belirsiz.

 

ArcelorMittal Kryvyi Rih tesisinde teknik minimum seviyesinde üretim yapmaya çalışırken, madenlerdeki faaliyetlerini durdurdu.

 

Maersk, Ukrayna limanları ile ilgili ilişkisini Şubat sonuna kadar durdurdu.

 

Demir cevheri pellet üreticisi Ferroexpo force majeure ihracatta

 

Rusya’nın Ukrayna’yı istilası sonrası, EU’da fiyatlar kapatıldı. Enerji maliyetleri konusunda ciddi kaygılar var. Aynı zamanda, Orta Avrupa ithal ruloya, Güney tarafı da rulo ve slaba dışardan çok bağımlı. Arz kaygıları artmaya başladı. Kapatılan Ukrayna limanlarında malzemeler ne kadar bekleyecek belli değil.

 

Rusya’ya uygulanacak ambargolar, hurda sektörü için de çok kritik. Hem Ukrayna hem Rusya hurda ihracatına vergi getirmişti ancak yine de Rusya’dan ihracat oluyordu. Özellikle, Tayvan, Rus hurdasının alıcılarından biri. 

 

Dünya pellet pazarının 30% Ukrayna ve Rusya. Bu yüzden pellet fiyatlarında yukarı yönlü hareket bekleniyor.

 

Karadeniz’deki gerilim, CIS yerine Türk kütüğüne talep getirdi ve fiyatları yukarı itiyor.

 

Asya pazarında, SWIFT ile ilgili alınan karar Çin’i pek etkilemeyecek ancak, Filipinler ve Tayvan, Rusya’dan malzeme alma konusunda imtina edecekler.  

 

Fiyat bilgisi

 

 

USD/ton

Haftalık Değişim

 

Ortalama Kur

Scrap

502,78

3,79

0,76%

Iron Ore

134,54

3,6

2,75%

Coaking Coal

353,6

-13,89

-3,78%

China HRC Export

800,88

-16,62

-2,03%

N. Europe HRC (€)

970

8,5

0,88%

1,132243

-0,32%

Italy exw. (€)

900

8,33

0,93%

USA HRC

1091

-12

-1,09%

Turkey HRC

960

10

1,05%

import

N. Europe

915

35

3,98%

S. Europe

890

25

2,89%

 

Covid

 

25 Şubat itibari ile;

 

Dünya

 

Coronavirus Cases :432,432,422

Deaths            :5,950,190

Recovered         :361,752,578

 

https://www.worldometers.info/coronavirus/

 

Türkiye

 

Coronavirus Cases :13,841,889

Deaths            :93,539

Recovered         :13,043,838

 

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/turkey/

 

Piyasa bilgisi

 

HRC

 

Bölgeler arası fiyat farkları kapanıyor. US’deki fiyat düşüşü yakın zamanda Kuzey Avrupa HRC fiyatları üzerinde baskı oluşturabilir.

 

CIS bölgesi alarm veriyor. Rusya bakım çalışmaları ve ardından Rusya’nın Ukrayna’yı istilası durumu farklı bir boyuta taşıyor.

 

Long

 

Beklenenin aksine enerji fiyatlarını üreticiler mamul fiyatlarına yansıtabildiler ve bu da fiyatları yukarı taşıdı.

 

Kuzey Avrupa’da mevsimsel talep sıkıntısı varken, güneyde yeni yatırımlar ve talep olumlu etki yaratıyor.

 

Fiyat bilgisi

 

Slab

 

 

 

Price

w-o-w

 

 

m-o-m

 

CIS

export

(FOB)

$/tonne

713

18

3%

113

19%

Brazil

export

(FOB)

$/tonne

740

0

0%

115

18%

HR

coil

 

 

 

 

 

 

 

US

domestic

(EXW)

$/tonne

1151

-107

-9%

-452

-28%

US

import

(CFR)

$/tonne

1135

-78

-6%

-166

-13%

Italy

(EXW)

 

€/tonne

891

10

1%

59

7%

EU

Northern

(EXW)

€/tonne

952

4

0%

17

2%

EU

Northern

Import (CFR)

€/tonne

880

10

1%

55

7%

EU

Southern

Import (CFR)

€/tonne

865

20

2%

85

11%

Eastern

China

(ex-warehouse)

Rmb/tonne

4971

4463

-2%

39

1%

China

export

(FOB)

$/tonne

817

10

1%

58

8%

India

export

(FOB)

$/tonne

858

0

0%

83

11%

Russia

domestic

(CPT)

RUB/tonne

80

-705

2%

3

4%

CIS

export

(FOB)

$/tonne

900

0

0%

140

18%

Turkey

domestic

(EXW)

$/tonne

940

-5

-1%

95

11%

Turkey

export

(FOB)

$/tonne

930

10

1%

95

11%

Turkey

import

(CFR)

$/tonne

905

-23

-2%

90

11%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Billet

 

 

 

Price

w-o-w

 

 

m-o-m

 

CIS

export

(FOB)

$/tonne

680

11

2%

57

9%

Chinese

domestic

(EXW)

$/tonne

734

1

0%

42

6%

Turkey

import

(CFR)

$/tonne

698

3

0%

48

7%

Turkey

export

(FOB)

$/tonne

708

10

1%

40

6%

South

East

Asia imp. (CFR)

$/tonne

695

10

1%

60

10%

Rebar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CIS

export

(FOB)

$/tonne

755

20

3%

42

6%

USA

domestic

(EXW)

$/tonne

1135

0

0%

0

0%

USA

import

(CFR)

$/tonne

1064

0

0%

-11

-1%

Northern

EU

dom. (DDP)

€/tonne

840

0

0%

-5

-1%

Northern

EU

dom. (DDP)

$/tonne

953

0

0%

3

0%

Southern

EU

dom. (DDP)

€/tonne

830

0

0%

-5

-1%

Southern

EU

dom. (DDP)

$/tonne

942

0

0%

3

0%

Northern

EU

imp. (CFR)

€/tonne

750

0

0%

-10

-1%

Northern

EU

imp. (CFR)

$/tonne

851

0

0%

-4

0%

Southern

EU

imp. (CFR)

€/tonne

730

0

0%

-10

-1%

Southern

EU

imp. (CFR)

$/tonne

829

0

0%

-3

0%

Eastern

China

(ex-warehouse)

RMB/tonne

4814

-61

-1%

116

2%

Eastern

China

(ex-warehouse)

$/tonne

761

-8

-1%

20

3%

Chinese

export

(FOB)

$/tonne

793

-5

-1%

42

6%

Turkey

export

(FOB)

$/tonne

755

15

2%

47

7%

 

Marj analiz

 

Spreads ($/t)

21.Oca

28.Oca

4.Şub

11.Şub

18.Şub

w-o-w

% change

HRC

 

 

 

 

 

 

 

China

298

294

291

335

381

13.9%

CIS

253

268

268

345

328

5.1%

Turkey

366

424

405

424

418

1.3%

EU

496

494

511

536

521

2.8%

USA

1091

940

821

771

664

13.9%

Rebar

 

 

 

 

 

 

 

China

290

282

277

325

358

10.0%

CIS

205

195

188

180

183

1.4%

Turkey

250

246

259

245

257

4.6%

EU

492

497

498

491

460

6.3%

USA

663

663

663

663

663

0.0%

Premiums

($/t)

 

 

 

 

 

 

HR-Slab

 

 

 

 

 

 

 

CIS

160

145

153

205

188

8.5%

Turkey

245

270

253

250

228

9.0%

USA

978

817

638

518

411

20.7%

CR-HR

 

 

 

 

 

 

 

China

84

86

84

103

88

14.5%

CIS

140

105

80

80

80

0.0%

Turkey

183

190

200

195

198

1.3%

EU

227

211

191

165

194

17.7%

USA

469

554

607

594

701

18.0%

Rebar-Billet

 

 

 

 

 

 

 

China

45

38

41

37

20

44.6%

CIS

90

68

69

66

75

13.7%

Turkey

58

43

48

45

58

27.8%

Differentials

($/t)

vs.

China

FOB

 

 

 

HRC

 

 

 

 

 

 

 

CIS

1

16

39

93

83

10.7%

Turkey

86

141

139

138

123

10.8%

EU

234

225

246

231

228

0.9%

USA

844

683

562

451

334

26.0%

Rebar

 

 

 

 

 

 

 

CIS

-38

-44

-26

-63

-38

38.7%

Turkey

-43

-49

-21

-58

-38

33.3%

EU

194

196

201

150

154

2.8%

USA

385

379

379

338

342

1.2%

 

worldsteel – Ocak

 

Table 1. Crude steel production by region

 

Jan 2022 (Mt)

% change Jan 22/21

Jan-Jan 2022 (Mt)

% change Jan-Jan 22/21

Africa

1,20

3,30

1,20

3,30

Asia and Oceania

111,70

-8,20

111,70

-8,20

CIS

9,00

2,10

9,00

2,10

EU (27)

11,50

-6,80

11,50

-6,80

Europe, Other

4,10

-4,70

4,10

-4,70

Middle East

3,90

16,10

3,90

16,10

North America

10,00

2,50

10,00

2,50

South America

3,70

-3,30

3,70

-3,30

Total 64 countries

155,00

-6,10

155,00

-6,10

 

Table 2. Top 10 steel-producing countries

 

 

Jan 2022 (Mt)

% change Jan 22/21

Jan-Jan 2022 (Mt)

% change Jan-Jan 22/21

China

81,70

-11,20

81,70

-11,20

India

10,80

4,70

10,80

4,70

Japan

7,80

-2,10

7,80

-2,10

United States

7,30

4,20

7,30

4,20

Russia

6,60

3,30

6,60

3,30

South Korea

6,00

-1,00

6,00

-1,00

Germany

3,30

-1,40

3,30

-1,40

Turkey

3,20

-7,80

3,20

-7,80

Brazil

2,90

-4,80

2,90

-4,80

Iran

2,80

20,30

2,80

20,30

 

Brezilya

 

Dünyanın önde gelen madencilik şirketlerinden Rio Tinto, 2021 yılı mali sonuçlarını açıkladı. Şirket bu dönemde Çin'in güçlü demir cevheri talebiyle 2021'de rekor kâr açıkladı.

 

Aynı zamanda en büyük demir cevheri üreticisi olan şirketin yıllık kârı yüzde 73 artışla 21.4 milyar dolara yükselerek tahminlere paralel gerçekleşti.

 

Şirket hissedarlarına toplam 6.7 milyar dolar temettü ödeyeceğini duyurdu.

 

Ukrayna-Rusya savaşı slab fiyatlarını yukarı itiyor;

 

FOB 740-780 (730-750)

 

Amerika

 

ABD’de tüketici harcamaları Ocak ayında artan vakalar ve fiyatların Fed’in hedefinin oldukça üstünde olmasına rağmen arttı.

 

Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre kişisel gelirler değişmedi. Beklenti yüzde 0.3 düşüştü. Kişisel harcamalar bu dönemde aylık yüzde 2.1 arttı, beklenti 1.6 artıştı.

 

ABD’de işsizlik maaşına başvuranların sayısı 19 Şubat’ta sona eren haftada 17 bin düşüşle 232 bin oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini 235 bindi.

 

ABD'de yeni konut satışları, Ocak'ta aylık yüzde 4,5 azalışla 801 bine gerileyerek piyasa beklentilerinin üzerinde düşüş gösterdi.

 

19 Şubat kapasite kullanım

 

Haftalık                1,578 mil-ton     76,8%

Yılbaşından bugüne     11,616 mil-ton    81,4%

 

Türkiye

 

Ocak ayında 75 bin 829 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre yüzde 15,7 artarken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35,4 azaldı. Veriler yıllık bazda daralma serisinin 7. aya yükseldiğini gösterdi.

 

TÜRKBESD verilerine göre, 6 ana üründe beyaz eşya satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 geriledi.

 

Girdileri arasında Rusya'dan ithal edilen kömür de bulunan Türk çimento sektöründe Rusya'nın Ukrayna saldırısı maliyet baskısı riskini artırdı.

 

Anadolu Efes’ten Bloomberg’e yapılan yazılı açıklamada şirketin bu sabah itibarıyla Ukrayna’daki bira fabrikalarında üretim ve satış operasyonlarının durdurulduğu belirtildi.

 

Demir cevheri ithalat

 

Aralık      1,22 mil-ton      +33,5%      CFR 138 usd

Ocak-Aralık 11,26 mil-ton     +14,1%      CFR 182 usd

 

Brezilya    5818 kton

İsveç       1566 kton

Rusya       1250 kton

Ukrayna     1185 kton

G.Afrika    685 kton

Finlandiya  531 kton

Mali        144 kton

ABD         61 kton

 

Uzun sektörü

 

Billet

 

Import      695-720 (690-705)

Export      705-730 (705-710)

Exw.        710-715 (-)

 

Rebar

 

Export      750-760 (-)

Exw.        11800-12400 TL (11700-12000)

            700-735 usd exc. VAT

 

Yassı sektörü

 

Domestic

 

HRC   950-970 (940-960)

CRC   1150-1180 (1125-1190)

 

Export

 

HRC   950-970 (920-940)

 

Import

 

HRC   910-930 (880-930)

CRC   1045-1050 (-)

 

CIS

 

CIS ihracat FOB

 

Slab  750-775 (700-725)

Plate 880-890 (-)

CRC   970-990 (-)

HRC   880-900 (895-905)

Rebar 745-775 (745-765)

 

Rusya lokal

 

HRC   89000 (80000)

      960 usd exc. VAT

CRC   92000 (88000)

      990 usd

Plate 92000 (85000-88000)

      990 usd

Rebar 69000 (67000)

      720 usd

 

Fabrikalardaki bakım aktiviteleri sebebiyle arzda yaşanan düşüş fiyatları yukarı taşıyor.

 

Çin

 

Çin Merkez Bankası sürpriz bir kararla piyasaya likidite enjeksiyonu yaptı. Ülkenin alışveriş ve teknoloji devlerinden olan ve ana gelir alanlarında daralma görülen Alibaba'nın bilançosu beğenilmedi.

 

Otomotiv verileri

 

Ocak

 

Üretim      2,42 mil-unit     +1,4% (-16,7% m-o-m)

Satış       2,53 mil-unit     +0,9% (-9,2% m-o-m)

 

Üretim verileri 11-20 Şubat

 

Crude steel       1,90 mil-ton/gün  -1,3%

Finished steel    1,81 mil-ton/gün  -0,06%

 

Mills finished steel inventory

 

16,90 mil-ton     +49.500 ton +0,3%

 

Spot market inventories

 

HRC         2,19 mil-ton      +12,3%

CRC         1,29 mil-ton      +3,2%

Plate       1,22 mil-ton      +2,5%

Wire rod    2,47 mil-ton      +18,8%

Rebar       7,02 mil-ton      +19,2%

 

Top 5 major products

 

14,19 mil-ton     +1,83 mil-ton     +14,8%

 

Dikkat bir önceki 10 günde 12,36 mil-ton toplam stok vardı ve o da 10 gün için 28,3% artış demekti. 20 günde stoklarda 4,56 mil-ton gibi çok ciddi bir artış oldu.

 

Lokal fiyatlar;

 

HRC         4885 cny (-85)

Rebar       4720 cny (-70)

Billet      4600 cny (-30)

Kütük ithalat fiyatları 645-660 (660-670)

 

Tayvan

 

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'e ait dokuz savaş uçağının hava sahasını ihlal ettiğini öne sürdü. Bakanlık, Çin'in faaliyetlerini izlemek için hava savunma füzelerinin konuşlandırıldığını duyurdu.

 

EU

 

Avrupa'da doğalgaz fiyatları, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı operasyon sonrasında yüzde 30'dan fazla yükselerek megavatsaat başına 118 euroya tırmandı.

 

Danimarka ve İspanya, Avrupa Birliği'nin doğal gaz ve nükleer enerji projelerini yeşil yatırım olarak nitelendirmesine yatırımcılara ve topluma yanlış mesaj vereceği gerekçesiyle karşı olduklarını duyurdu. Avrupa Komisyonu'nun 2021 yılında hazırladığı yasa taslağında doğal gaz ve nükleer enerji sürdürülebilir enerji olarak değerlendirilmişti.

 

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin verilerine göre üretici fiyat endeksi (ÜFE) Ocak'ta aylık yüzde 2.2 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmini yüzde 1.5'ti. ÜFE yıllık bazda da yüzde 25 ile rekor artış kaydetti. Beklenti yüzde 24.4'tü. ÜFE Aralık'ta yüzde 24.2 artmıştı.

 

Credit Suisse’de büyük sızıntı (Aposto Haber – Bartu Özden)

 

İsviçre merkezli Credit Suisse bankasında toplamda 100 milyar dolar bulunan 18 binden fazla hesabın bilgileri, kimliği belirsiz kişiler tarafından basına sızdırıldı. Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP) ile 46 basın kurumundan 163 gazeteci, belgeleri inceleme ve doğrulama çalışması yaptı.

 

Çalışmanın ardından yayımlanan belgelerde pek çok siyasetçinin yanı sıra işkence, para aklama, uyuşturucu ticareti, yolsuzluk gibi suçlara karışmış kişilerin de bankada hesaplarının bulunduğu ortaya çıktı. Hesapların bazılarının yıllar önce kapatıldığı bankada 160'tan fazla ülkeden gerçek kişilerin yanı sıra tüzel kişilerin de hesaplarının bulunduğu bildirildi.

 

Belgelere göre bankada parasını tutanlar arasında Ürdün Kralı II. Abdullah, Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek'in çocukları, Pakistan istihbarat şefi General Akhtar Abdurrahman'ın çocukları, Venezuela hükümetinin yetkilileri, Ukrayna'daki siyasetçiler, İtalya'nın en büyük mafya organizasyonlarından Ndrangheta'ya yakın olduğu öne sürülen isimlerden Antonio Velardo, Kazakistan Devlet Başkanı Cömert Tokayev, Nahcivan lideri Vasif Talibov'un çocukları, eski Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, Sırbistan vatandaşı uyuşturucu baronu Rodoljub Raduloviç ve eski Cezayir Devlet Başkanı Abdulaziz Buteflika gibi isimler yer alıyor.

 

Bir insan kaçakçısı, rüşvet hükümlüsü ve sevgilisinin ölüm emrini veren bir milyarderin de bilgilerinin sızdığı biliniyor.

 

Mısır, Tunus, Libya, Suriye ve Yemen gibi ülkelerden üst düzey hükümet yetkililerinin de özellikle Arap Baharı döneminde paralarını İsviçre bankasındaki hesaplarına aktardıkları belirtiliyor. Bankada hesabı olan kişilerin, daha çok bankacılık bilgilerini İsviçre vergi makamlarıyla paylaşma anlaşması olmayan ülkelerden olması dikkat çekiyor.

 

Dünyanın en zengin ve en köklü bankalarından biri olan Credit Suisse bankasına yönelik bu araştırmaya "Suisse Secrets" (İsviçre Sırları) adı verildi.

 

Fransa Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre AB ile uyumlu tüketici fiyatları Şubat’ta yıllık bazda yüzde 3,3’ten yüzde 4,1’e yükseldi. Bu rakam, verinin tutulmaya başlandığı 1997’den beri görülen en yüksek seviye oldu.

 

İspanya 2021’de çelik üretimini +27% ile 14,2 mil-tona çıkardı. Ülkede üreticiler 11,1 mil-ton hurdayı (+22%) geri dönüştürdüler. 2021’de çelik tüketimi +12,1% ile 11,69 mil-ton oldu. Ülke 10,1 mil-ton +12% ithalat gerçekleştirdi. İhracat 9,5 mil-ton oldu.

 

HRC;

 

N. Europe   970 eur w.+8,75 m.+44,58

            1090,86 usd

Italy exw.  900 eur w.+8,33 m.+68

            1012,14 usd

 

Import

 

N. Europe   900-925 eur (860-900)

S. Europe   880-900 eur (850-880)

 

Avrupa, safeguard ve antidamping ile kıtayı ithalata kapatma yolunda çok önemli adımlar attı. Son olarak Ukrayna-Rusya savaşı da kuvvetle muhtemel Severstal’i dışarı çıkartabilir. Diğer bölgelerden gelecek malzemelerin uzun terminleri de lokal üreticilerin elini güçlendiriyor.

 

Rebar;

 

N. Europe   820-860 eur (-)

            929-974 usd

Import      740-760

 

S. Europe   810-840 eur (820-840)

            917-951 usd

Export      750-770

 

Sections;

 

N. Europe   1080-1160 eur (1065-1160)

            1226-1317 usd

S. Europe   1080-1140 eur (1065-1160)

            1226-1294 usd

 

EU Safeguard

 

24 Şubat itibari ile;

 

Product

Country

Amount

Balance

Allocation

Balance AA

Remaining %

HRC

Turkey

323.205.330,00

0,00

0,00

0,00

0%

Rebar

Turkey

60.591.550,00

0,00

0,00

0,00

0%

Gas Pipes

Turkey

44.753.690,00

0,00

0,00

0,00

0%

Hollow Sections

Turkey

68.575.250,00

0,00

0,00

0,00

0%

LD LSAW/ERW O&G

Global

320.307.521,79

304.246.878,83

3.032.280,00

301.214.598,83

94%

LD HSAW+LSAW exc.O+G

Turkey

17.818.407,65

10.137.585,65

71.660,00

10.065.925,65

56%

LD HSAW+LSAW exc.O+G

Others

17.351.770,71

16.934.070,06

7.662,00

16.926.408,06

98%

Other Welded Pipes

Turkey

32.059.970,00

0,00

0,00

0,00

0%

 

Baltic Dry Index (25-2-22)



https://tradingeconomics.com/commodity/baltic