7 Temmuz 2025 Pazartesi

7 Temmuz – week27 [30 Haziran – 6 Temmuz 2025]

 

Türkiye yanıyor!

 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Türkiye genelinde Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri toplam 263 yangın çıktığını, 259 yangın söndürülürken Akhisar, Antakya, Menderes ve Seferihisar’daki yangınlara müdahale çalışmalarının devam ettiğini, İzmir'deki iki yangını söndürmek için 4 uçak, 14 helikopter, 106 arazöz ve 1000'den fazla personelin aralıksız çalıştığını açıkladı. Hatay’ın Antakya ilçesinde çıkan orman yangını sonucu 3 mahallede yaşayan 1.500 kişi tahliye edildi.

 

İzmir Çeşme’de ziraat alanında elektrik hattında başladığı düşünülen yangının rüzgarın etkisiyle ormana sıçrayarak hızla yayılması sonucu 3 köy (Germiyan, Kara Köy, Nohutalan) tahliye edildi.

 



https://www.reuters.com/business/environment/turkey-arrests-ten-suspects-after-wildfires-interior-minister-says-2025-07-04/


Haftalık fiyat değişimi

 



PMI Haziran

 

2025 yılı Haziran ayı imalat PMI verileri, küresel imalat sektöründe ılımlı bir toparlanmaya işaret etmektedir. J.P. Morgan Küresel PMI endeksi 50,3 seviyesine yükselerek yeniden büyüme bölgesine geçmiştir. Bu toparlanmada özellikle yeni siparişlerdeki artış ve üretim hacmindeki iyileşme belirleyici olmuştur. ABD (52,9) ve Hindistan (58,4) gibi ülkelerde hem iç talep hem de yeni ihracat siparişleri güçlü seyrederken, istihdam tarafında da artış gözlemlenmiştir. Çin (50,4) ve Japonya (50,1) büyüme eşiğini aşarak üretim tarafında canlanma sinyalleri verirken, Euro Bölgesi (49,5), Almanya (49,0) ve Fransa (48,1) gibi ekonomilerde yeni siparişlerdeki zayıflık devam etmektedir. Türkiye’de PMI 46,7 ile daralma bölgesinde kalmaya devam etmiş; bu durum özellikle girdi maliyetlerinin yüksekliği, talep düşüşü ve stok azaltım eğilimi ile ilişkilendirilmiştir. Genel olarak, tedarik sürelerinde kısalma ve çıktı fiyatlarının baskılanması da maliyet baskılarının sürdüğünü göstermektedir. PMI alt kalemleri itibarıyla küresel toparlanma işaretleri gözlense de bölgesel dengesizlikler sürmektedir.

 


Amerika

 

ABD Başkanı Trump’ın “Büyük Güzel Yasa” adını verdiği 3,3 trilyon dolarlık kapsamlı vergi indirimi paketi ABD Senatosu’nun ardından, Temsilciler Meclisi’nden de 214 hayır oyuna karşılık 218 evet oyuyla geçti. Yasanın yürürlüğe girmesi ile 2017 yılında uygulanan gelir vergisi indirimlerinin kalıcı hâle getirilmesi, bahşiş ve fazla mesai gelirleri vergiden muaf tutulması ve çocuk kaynaklı vergi indirimi tutarlarının artırılması gibi tedbirler hayata geçiyor. Ayrıca yasa kapsamında savunma ve sınır güvenliğine 320 milyar dolardan fazla kaynak ayrılırken Medicaid, elektrikli araç destekleri ve öğrenci kredisi desteği gibi harcamalardan 10 yıl içinde 1,4 trilyon dolarlık kesinti yapılması planlanıyor.

 

ABD'de özel sektör istihdamı Haziran'da artış beklenirken sürpriz biçimde azaldı.

 

ABD'de JOLTS açık iş sayısı, Mayıs'ta 7 milyon 769 bin ile Kasım 2024'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

 

ABD'de inşaat harcamaları, Mayıs'ta yüzde 0,3 ile piyasa beklentilerinden fazla azalış kaydetti.

 

ABD’de tarım dışı istihdam Haziran ayında 147 bin kişi artarak piyasa beklentilerinin üzerinde geldi.

 

ABD'nin dış ticaret açığı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 18,7 artarak 71,5 milyar dolara çıktı.

 

ABD'de işsizlik maaşı başvurusunda bulunan kişi sayısı 28 Haziran ile biten hafta itibarıyla bir önceki haftaya göre 4 bin kişi azalarak 233 bine geriledi

 

ABD Başkanı Donald Trump, New York'ta Müslüman kökenli sosyalist aday Zohran Mamdani'nin Demokrat Parti'nin belediye başkanlığı ön seçimini kazanması hakkında yaptığı yorumda "ABD Başkanı olarak bu komünist delinin New York'u mahvetmesine izin vermeyeceğim. İçiniz rahat olsun, tüm kontrol ve kartlar bende. New York şehrini kurtaracağım ve tıpkı iyi, eski ABD'de yaptığım gibi onu tekrar çekici ve harika yapacağım" ifadelerini kullandı.

 

ABD'nin Teksas eyaletinde birden fazla yerleşim yerini vuran sel felaketinde en az 68 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

 

Tesla ve SpaceX şirketlerinin sahibi Elon Musk, sahibi olduğu X'teki hesabı üzerinden yeni bir parti ihtiyacı için yaptığı ikinci anketten de "evet" sonucu çıkmasının ardından Amerika Partisi'ni resmen kurduğunu açıkladı.

 

Trump'ın iklim krizi araştırmalarını "en kötü senaryoya odaklandıkları" gerekçesiyle eleştirmesinin ardından Millet Meclisi'nin zorunlu kıldığı iklim değerlendirmesi raporlarının yayımladığı federal internet sitesi kapatıldı.

 

Kapasite kullanım 28 Haziran

 

Haftalık           1,611 mil-ton   79,1%  yıllık +4,3% haftalık -0,6%

Yılbaşından     39,380 mil-ton 75,9%  yıllık +0,3%

 

ABD Başkanı Donald Trump ve üst düzey Kabine yetkilileri, gümrük vergilerinin 9 Temmuz değil, 1 Ağustos’ta yürürlüğe gireceğini doğruladı.

 

İngiltere Ticaret Bakanlığı, ABD ile yapılan “tarihî” ticaret anlaşmasının yürürlüğe girdiğini açıkladı. Anlaşma kapsamında İngiltere’den ABD'ye ihraç edilen ilk 100 bin otomobil %27,5 yerine %10 tarife üzerinden vergilendirilecek; İngiliz çelik ve alüminyumu belirli bir kota ile tarifesiz ithal edilecek ve motor, yedek parça gibi havacılık ürünleri de tarife dışı bırakılacak. İngiltere ise bunun karşılığında ABD’den daha fazla etanol ve hayvancılık ürünü ithal edecek.

 

Kanada, ABD ile ticaret müzakerelerini yeniden başlatabilmek adına, ABD’li teknoloji şirketine getirilen dijital hizmet vergisinin geri alındığını açıkladı.

 

ABD Başkanı Donald Trump tarafından duyurulan Vietnam ile bir ticaret anlaşması sağladı.

 

Anlaşma, Vietnam'dan yapılan ithalatlara %20 gümrük vergisi ve Vietnam üzerinden ABD'ye nakledilen mallara %40 gümrük vergisi uygulanmasını içeriyor ve Çinli ihracatçıları etkilemeyi amaçlıyor.

 

Vietnam, ABD'den yapılan ithalatlara sıfır gümrük vergisi uygulayarak pazarını ilk kez ABD'ye tamamen açacak.

 

Trump, Japonya ile bir anlaşmaya varabileceklerini sanmadığını söyleyerek “Japonya ile çok büyük bir ticaret açığımız olduğu için, Japonya’nın %30-%35 veya bizim belirleyeceğimiz herhangi bir rakamı ödemesi zorunlu hâle gelmeli” açıklamasında bulundu.

 

Türkiye

 

Antalya’da gözaltına alınan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Sulh Ceza Hâkimliği'ne sevk edilmesinin ardından tutuklandı.

 

Adana Büyükşehir Beldediye Başkanı Zeydan Karalar ve Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere'nin de dahil olduğu 10 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik soruşturmada aralarında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin eski başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve eski İzbeton Genel Müdürü Heval Savaş Kaya’nın da bulunduğu 60 kişi hakkında tutuklama kararı çıktı.

 

CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nın iptali ve yetkili kurulların görevden uzaklaştırılması talebiyle açılan davada mahkeme heyeti, ceza yargılaması ve görevsizlik kararına itiraz süreçlerinin beklenmesini kararlaştırarak davayı 8 Eylül'e erteledi.

 

Antalya'nın CHP'li Manavgat Belediyesi'ne yönelik "yolsuzluk" soruşturmasında Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara'nın da aralarında olduğu 32 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Haziran ayında yıllık enflasyon yüzde 35,05 aylık enflasyon yüzde 1,37 oldu.

 

İstanbul Planlama Ajansı’nın Haziran 2025 verilerine göre İstanbul’da yaşamanın maliyeti, bir önceki aya göre %1,90 arttı ve dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 1.743 TL yükselerek 93 bin 465 TL’ye çıktı.

 

Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından akaryakıt, tütün mamulleri ve içkiden alınan Özel Tüketim Vergisi'ne %15,71 oranında zam geldi.

 

TÜİK, mayıs ayında işsizlik oranının 0,2 puan azalışla %8,4’e gerilediğini, işsiz sayısının ise 69 bin kişi azalışla 2 milyon 972 bin kişiye indiğini açıkladı. Geniş tanımlı işsizlik olarak da bilinen atıl işgücü oranı 1,1 puan azalışla %31,0’e gerilerken, genç işsizlik oranı 0,3 puan azalışla %15,4’e indi. Aynı dönemde istihdam oranı 0,1 puan artışla %49,0’a çıkarken, işgücüne katılım oranı ise %53,5’te sabit kaldı.

 

TÜRK-İŞ haziran ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırının bin 23 TL artışla 26 bin 115 TL’ye, yoksulluk sınırının ise 3 bin 313 TL artışla 85 bin 65 TL’ye yükseldiğini açıkladı.

 

TÜİK, Mayıs ayında dış ticaret açığının yıllık bazda %2,7 artışla 6 milyar 645 milyon dolara yükseldiğini açıkladı. Dış ti̇caret açığı i̇lk beş ayda 41,26 mi̇lyar dolar oldu (+12,7%)

 

Türkiye’nin ihracatı haziran ayında yüzde 8 artışla 20,5 milyar dolar oldu. İthalat ise yüzde 7,2 artışla 28,7 milyar dolara yükseldi. Haziran ayındaki dış ticaret açığı yüzde 38,8’lik artışla yaklaşık 8,2 milyar dolar olurken, yılın 6 aylık dönemindeki açık da yüzde 16,3 artışla 49,4 milyar doları buldu.

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye’nin brüt dış borç stokunun 2025’in birinci çeyreğinde 527,5 milyar dolara yükseldiğini, brüt dış borcun GSYH’ye oranının ise yıllık bazda 3,7 puan azalışla %38,5’e gerilediğini açıkladı. Aynı dönemde net dış borç stoku 264,1 milyar dolar olarak kaydedilirken, kamu net borç stoku/GSYH oranı ise %16,7 oldu.

 

Betam ve sahibindenx'in hazırladığı rapora göre, Türkiye'de enflasyondan arındırışmış reel konut satış fiyatları yüzde 6,2 düştü. Türkiye genelindeki reel kira endeksi Mayıs ayında, bir önceki aya kıyasla yüzde 2,6 oranında artış gösterdi.

 

BOTAŞ, doğalgaz toptan satış fiyatlarında bugünden itibaren geçerli olmak üzere yeni bir zam yaptığını duyurdu; konut tüketicileri için ortalama %24,6, sanayi tüketicileri için ise %7,86 oranında artış yapıldı.

 

İstanbul Ticaret Odası (İTO), haziran ayında İstanbul’da perakende fiyatların aylık bazda %1,77; yıllık bazda %44,38 arttığını açıkladı.

 

Türkiye’de 118 bin 13 adet otomobil ve hafif ticari araç satışı yapıldı. Bunun 93 bin 676 adedini otomobiller oluşturdu. Böylece otomobil satışları yıllık bazda %6,6 arttı.

 

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği verilerine göre Türkiye otomotiv endüstrisi, Haziran'da geçen yılın aynı dönemine göre %30 artışla 3 milyar 408 milyon dolarlık ihracat yaptı.

 

Sera gazı emisyonlarının azaltılması ve karbon fiyatlandırması gibi düzenlemeler içeren tartışmalı İklim Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

 

Mayıs ayında demir ve çelik ihracat değeri, ihracat değeri en yüksek ürünler listesinde yedinci sırada yer alırken, bu ihracatın değeri 2024 yılının Mayıs ayına kıyasla %10,8 artışla 976,89 milyon $ seviyesine yükseldi. Aynı ayda ihracat değeri en yüksek ürünler listesinde sekizinci sırada yer alan demir veya çelik eşya ihracat değeri yıllık %3,2 düşüşle 882,41 milyon $ seviyesinde kaydedildi.

 

İlk beş ayda demir ve çelik ihracat değeri yıllık %8,2 artışla 4,50 milyar $ seviyesinde yer alırken, demir ve çelik eşya ihracat değeri yıllık %4,8 azalarak 3,88 milyar $ seviyesine düştü.

 

TÜİK ve Gümrük Müsteşarlığı tarafından derlenen dış ticaret ön verilerine göre demir ve çelik ithalat değeri bu yılın Mayıs ayında yıllık %0,1 artışla 2,18 milyar $ seviyesinde yer alarak ticaret değeri en yüksek ürünler arasında altıncı sırada kaydedildi. Bu yılın Ocak-Mayıs döneminde ise demir ve çelik ithalat değeri yıllık %7,1 düşüşle 9,31 milyar $ seviyesine geriledi.

 

Söz konusu ayda ithalat değeri en yüksek ürünleri listesinde 14. sırada yer alan demir veya çelik eşya ithalat değeri yıllık %18,9 düşüşle 341,70 milyon $ seviyesinde yer alırken, yılın ilk beş ayında demir ve çelik eşya ithalat değeri yıllık %1 azalışla 1,72 milyar $ seviyesine düştü.

 

İlk 5 ay / ihracat – ithalat

 

Demir ve çelik                      4,5-9,31 = -4,81 milyar USD

Demi ve çelik eşya               3,88-1,72= +2,16 milyar USD

 

Türkiye’nin çelik ithalatı Mayıs ayında yıllık %24,6 artışla 1,89 milyon mt seviyesinde yer alırken, bu ithalatın değeri yıllık %0,1 düşüşle 1,27 milyar $ oldu. Ocak-Mayıs döneminde ülkenin çelik ithalatı yıllık %6 artışla 7,48 milyon mt, bu ithalatın değeri ise yıllık %5,1 düşüşle 5,30 milyar $ seviyesinde yer aldı. İthal edilen ürünlere bakıldığında, yılın ilk beş ayında yassı ve uzun mamul ithalatı sırasıyla yıllık %0,7 düşüş ve %9,3 artışla yine sırasıyla 3,63 milyon mt ve 631.514 mt olurken, yarı mamul ithalatı 3,22 milyon mt seviyesinde kaydedildi.

 

Mayıs ayında Türkiye’nin çelik ihracatı yıllık %21,1 artışla 1,36 milyon mt olurken, bu ihracatın değeri yıllık %9,2 artışla 922,84 milyon $ seviyesinde kaydedildi. Yılın ilk beş ayında ülkenin çelik ihracatı yıllık %18 artışla 6,32 milyon mt, bu ihracatın değeri ise yıllık %7,9 artışla 4,28 milyar $ oldu. İhraç edilen ürünlere bakıldığında, Ocak-Mayıs döneminde yassı ve uzun mamul ihracatı sırasıyla yıllık %20,2 ve %12,9 artışla yine sırasıyla 2,73 milyon mt ve 3,34 milyon mt oldu. Yarı mamul ihracatı ise 245.089 mt seviyesinde yer aldı.

 

İlk 5 ay / ihracat-ithalat

 

Çelik   6,32-7,48 = -1,16 mil-ton

 

1967 yılında Karabük’te kurulan ve İstanbul Sanayi Odası’nın 2023 yılı "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" listesinde 7,2 milyar TL ciro ile 304. sırada yer alan demir çelik üreticisi Sıddık Kardeşler Haddecilik Sanayi ve Ticaret AŞ, yaşadığı finansal darboğaz nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu. Kocaeli’nin Gebze ve Dilovası ilçelerinde iki büyük üretim tesisi bulunan ve yaklaşık 420 çalışanı olan şirketin toplam borcunun 3,6 milyar TL olduğu öğrenildi.

 

Hurda ithalat verileri

 

Mayıs              -11,3% 1,6 mil-ton       CFR 393 usd

Ocak-Mayıs    -5,3%  8,17 mil-ton     CFR 379 usd

 

Hollanda         1371 kton        12,0%

ABD                1337 kton        -24,4%

İngiltere           900 kton          -8,3%

Belçika            662 kton          18,4%

Danimarka      457 kton          1,3%

Romanya        412 kton          11,0%

Litvanya          399 kton          -2,5%

Rusya             277 kton          60,3%

Almanya          263 kton          -16,0%

Fransa            256 kton          -11,4%

 

Rebar ihracat verileri

 

Mayıs              +22,1%           364 kton          FOB 559 usd

Ocak-Mayıs    +25,9%           1,72 mil-ton     FOB 558 usd

 

Yemen            335 kton          29,0%

Romanya        160 kton          31,4%

Arnavutluk       100 kton          13,8%

Ürdün              75 kton            85,6%

Suriye             71 kton            19,0%

KKTC              66 kton            106,2%

Şili                   65 kton            -

İngiltere           60 kton            -

Belçika            51 kton            262,5%

BAE                47 kton            305,8%

 

Rebar FOB – Hurda CFR spread

 

Mayıs              166 usd

Ocak-Mayıs    179 usd

 

Uzun sektörü

 

Billet

 

Import  445-465 (445-470)

Export 495-500 (500-505)

Exw.    485-495 (495-505)

 

Rebar

 

Export 535-540 (-)

Exw.    25000-26600 TL (25200-26200)

            520-555 usd exc. VAT (530-550)

 

Yassı sektörü

 

Domestic

 

HRC    535-540 (540-555)

CRC    640-650 (640-660)

HDG    720-735 (720-750)

PPGI   810-830 (810-860)

 

Export

 

HRC    530-545 (530-540)

HDG    720-730 (720-750)

 

Import

 

HRC    475-490 (460-480)

CRC    570-580 (-)

 

Çin

 

Çin’de fabrika aktivitesi haziranda aralıksız ikinci ayda iyileşse de, daralmaya devam etti.

 

Çin Maliye Bakanlığı, Avrupa Birliği'nin Çin menşeli benzer ürünlerin satışına getirdiği kısıtlamalara karşılık olarak Avrupalı şirketlerin bütçesi 45 milyon yuanı (yaklaşık 6,28 milyon dolar) aşan tıbbi cihaz ihalelerine katılımını yasaklama kararı aldığını duyurdu.

 

Lokal fiyatlar

 

HRC    3250 ~453      (+65)

Rebar  3080 ~430      (+80)

Billet    2930 ~409      (+20)

 

Europe      

 

Avro Bölgesi’nde tüketici enflasyonu Haziran ayında aylık bazda %0,3; yıllık bazda %2,0 ile piyasa beklentilerine paralel geldi. Eurostat verilerine göre Haziran ayında gıda enflasyonu %3,1 seviyesinde kaydedilirken hizmet enflasyonu %3,3 düzeyinde ölçüldü. Aynı dönemde enerji fiyatları ise %2,7 düştü.

 

Eurostat, Mayıs ayında AB'de ve Euro Bölgesi'nde ÜFE'nin aylık bazda yüzde 0,6 düştüğünü açıkladı.

 

Avrupa Birliği'nde Mayıs ayı işsizlik oranı yüzde 5,9, Euro Bölgesi'nde ise yüzde 6,3 olarak açıklandı.

 

Eurostat, AB'de konut fiyatlarının yıllık bazda yüzde 5,7, kiraların ise yüzde 3,2 yükseldiğini açıkladı.

 

Destasis, Almanya'da Haziran ayı enflasyon oranını yıllık bazda yüzde 2 olarak açıkladı.

 

Almanya’da fabrika siparişleri Mayıs ayında aylık bazda yüzde 1,4 oranında azaldı.

 

İngiltere ekonomisi, geçtiğimiz yılın son çeyreğinde yüzde 0,1’lik büyümenin ardından, 2025'in ilk çeyreğinde yüzde 0,7 büyüme gösterdi.

 

HRC;

 

N. Europe   550 eur    w.-15,63 m.-62,5

Italy exw.    530 eur    w.-10,42 m.-63,13

 

Import

 

N. Europe   480-520 eur (480-530)

S. Europe   460-520 eur (470-530)

 

EU Safeguard

 

4 Temmuz itibari ile;

 


Tahmini vergi oranları; rebar 12%;gas pipes 3,1%; hollow section 5,4%, Spiral 2,2%

 

Baltic Dry Index

 

Endeks, Cuma günü yedi günlük düşüş eğilimini sonlandırarak %0,1 artışla 1.436 puana yükseldi.

 

Supramax endeksi %2,8 artışla 1.081 puana yükselirken, genellikle 60.000-70.000 ton kömür veya tahıl taşıyan panamax endeksi %0,9 artışla Eylül 2024'ten bu yana en yüksek seviyesi olan 1.520 puana ulaştı.

 

Öte yandan, genellikle demir cevheri ve kömür gibi 150.000 tonluk yükleri taşıyan capesize endeksi, 14 gün üst üste gerileyerek %2'nin üzerinde düşüşle 1.855 puana geriledi.

 

Referans endeks haftalık bazda %5,6 düşüşle üçüncü haftalık düşüşünü kaydetti.


 
https://tradingeconomics.com/commodity/baltic